zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

O Vrhovnem sodišču RS

Vrhovno sodišče Republike Slovenije je najvišje pritožbeno sodišče v Sloveniji. Poleg vsebinskega odločanja v sodnih postopkih odloča tudi v sporih o pristojnosti med nižjimi sodišči ter o prenosu pristojnosti na drugo sodišča. Skrbi za evidenco sodne prakse.


Zbornik: Vrhovno sodišče v letu 2020
Year Book: Supreme Court of the Republic of Slovenia in 2020


Pristojnosti Vrhovnega sodišča

Najpomembnejše funkcije sodišča so sodno odločanje, ustvarjanje enotne sodne prakse, spremljanje sodne prakse meddržavnih sodišč, razvoj pravnih norm, sprejemanje načelnih pravnih mnenj o vprašanjih, pomembnih za enotno uporabo zakonov, dajanje pobud za izdajo ali spremembo zakonodaje ter določanje načina spremljanja sodne prakse na sodiščih. Na določenih področjih ima pooblastila za izvajanje funkcij za vsa sodišča, na primer na področju informatizacije, notranje revizije in dostopa do informacij javnega značaja, na drugih pa zanje opravlja le določena opravila, na primer na področju proračuna opravlja koordinacijo priprave in izvrševanja proračuna, na kadrovskem področju pa koordinira pripravo kadrovskega načrta.

Sodnice in sodniki Vrhovnega sodišča Republike Slovenije

Osrčje Vrhovnega sodišča predstavljajo vrhovne sodnice in vrhovni sodniki, ki opravljajo svojo funkcijo v sodečih oddelkih sodišča, glede na svojo usposobljenost za posamezno sodno področje. Praviloma so izvoljeni iz vrst najboljših sodnikov sodišč drugih stopenj, izjemoma pa tudi iz vrst vrhunskih pravnih strokovnjakov, ki pred tem še niso opravljali sodniške funkcije. Zagotavljajo sodno odločanje na ravni najvišjega sodišča v državi, razen odločanja na področju varstva človekovih pravic, na katerem ima v skladu z ustavno ureditvijo vlogo najvišjega sodišča v državi Ustavno sodišče Republike Slovenije. Sodniki spremljajo sodno prakso Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in Sodišča Evropske unije (Sodišče EU) ter se povezujejo s pristojnimi organizacijskimi enotami teh sodišč.

Njihove odločitve in stališča, izražena v sodnih odločbah, ter njihovi prispevki, predstavljeni na seminarjih in drugih organiziranih oblikah izobraževanj za sodnike in druge pravnike ter objavljeni v strokovni literaturi, odločilno prispevajo tudi k uresničevanju in krepitvi načela pravne države, določenega z Ustavo Republike Slovenije.

Sodniki Vrhovnega sodišča predsedujejo Državni volilni komisiji. So tudi predsedniki in člani disciplinskega sodišča Sodnega sveta ter prvostopenjskih senatov in pritožbenih senatov disciplinskih sodišč Odvetniške zbornice Slovenije in Notarske zbornice Slovenije, disciplinskega sodišča za državne tožilce ter disciplinske komisije za državne odvetnike.

Izvolitev sodnikov Vrhovnega sodišča

O izvolitvi sodnika Vrhovnega sodišča odloča Državni zbor na predlog Sodnega sveta. To velja tudi takrat, ko ne gre za povsem novo izvolitev, temveč za napredovanje sodnika z nižjega sodišča. Tudi o morebitni razrešitvi, ki je mogoča iz omejenih razlogov, mora, kot pri vseh sodnikih, odločiti Državni zbor.

Predsednika Vrhovnega sodišča prav tako imenuje ali razreši Državni zbor, vendar na predlog ministra za pravosodje, ki mora prej pridobiti mnenji Sodnega sveta in zbora vseh sodnikov Vrhovnega sodišča. Imenovanje za predsednika ali razrešitev s te funkcije sicer nima nobenega vpliva na siceršnje sodniške pravice in dolžnosti sodnika, imenovanega na ta najvišji položaj v tretji veji oblasti. Na enak način je urejeno tudi imenovanje oziroma razrešitev podpredsednika Vrhovnega sodišča.

Neodvisnost Vrhovnega sodišča je zavarovana na enak način kot neodvisnost vseh nižjih sodišč. Dodatno zagotovilo neodvisnosti od izvršilne oblasti predstavlja opisan postopek za imenovanje predsednika in podpredsednika sodišča. Neodvisnost sodnikov Vrhovnega sodišča je zavarovana na podoben način kot neodvisnost preostalih sodnikov, s pomembno izjemo, da zoper njih ni mogoče uporabiti disciplinskega ukrepa premestitve na nižje sodišče.


 

Vrhovno sodišče na Slovenskem skozi čas (izšlo: 2016, v slovenskem in angleškem jeziku)

Svobode ni mogoče oceniti v denarju.
Libertas est inaestimabilis.