zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Oddelek za spremljanje sodne prakse

Oddelek za spremljanje sodne prakse (OSSP) evidentira in spremlja prakso sodišč v Republiki Sloveniji, sodno prakso EU oziroma sodno prakso mednarodnih sodišč ter v okviru vzpostavljenih mrež neposredno sodeluje z Evropskim sodiščem za človekove pravice (v nadaljevanju ESČP) in Sodiščem EU (v nadaljevanju SEU). OSSP sodeluje pri pripravi občne seje, na kateri se obravnavajo (načelna) pravna mnenja, pripravlja podatke za bazo enotne sodne prakse in Sodnikov informator ter skrbi za evidenco poslanih pobud za presojo ustavnosti. V elektronski bazi sodne prakse in literature (www.sodnapraksa.si) so objavljene anonimizirane sodne odločbe Vrhovnega sodišča in vseh višjih sodišč, vključno z Upravnim ter Višjim delovnim in socialnim sodiščem.

OSSP tekoče obvešča sodnike in strokovne sodelavce o pomembnejših odločbah SEU in ESČP. Obvestilo vsebuje kratek povzetek relevantnega dela odločbe in povezavo do odločbe. Pomembnejše odločbe se (praviloma mesečno) objavljajo v Sodnikovem informatorju.

Organizacijsko je OSSP razdeljen na štiri sektorje. Za organizacijo in delovanje sektorjev na operativni ravni skrbi organizacijski sekretar.

Sektor za analize in raziskave (SAR) pripravlja analize in raziskave za odločanje na posameznih pravnih področjih (sodnih oddelkih) ter pripravlja strokovna gradiva s svojega področja za poslovanje sodne uprave. Za potrebe odločanja v konkretnem primeru SAR izdela tudi analizo sodne prakse SEU in ESČP, med drugim tudi v postopkih odločanja o postavitvi vprašanja za predhodno odločanje (preliminary ruling) in o posredovanju zahteve za svetovalno mnenje (advisory opinion).

Sektor za izobraževanje (SIZ) na ravni Vrhovnega sodišča za namene zunanjega izobraževanja pripravlja predloge izobraževanj za Center za izobraževanje v pravosodju (CIP, Ministrstvo za pravosodje), pripravlja, organizira in izvaja izobraževanja za notranje namene ter pripravlja strokovna gradiva za izobraževalne namene.

Sektor za publicistiko (SPUBL) skrbi za pripravo in izdajo publikacij Vrhovnega sodišča.

Sektor za zakonodajo (SZAK) spremlja zakonodajne predloge s pravnega področja sodnih oddelkov in druge zakonodaje, vezane na poslovanje sodišč, ter po interni obravnavi zakonodajnih predlogov oblikuje stališča Vrhovnega sodišča. Sektor sodeluje tudi pri pripravi pobud za izdajo ali spremembo oziroma dopolnitev zakona (110. člen Zakona o sodiščih).

Oddelek vodi podpredsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević, ki je tudi glavni urednik Sodnikovega informatorja.

 

Kar je očitno ne potrebuje dokaza.
Manifesta non indigent probatione.