Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Na letnem srečanju sodnikov v Srbiji poudarek na mednarodnem sodelovanju in vladavini prava

28.05.2024 / Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, dr. Miodrag Đorđević na letni konferenci srbskih sodnikov, ki je potekala v Vrnjački Banji.

Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, dr. Miodrag Đorđević, se je na povabilo predsednice Vrhovnega sodišča Republike Srbije, Jasmine Vasović, udeležil letne konference srbskih sodnikov, ki je potekala v Vrnjački Banji. Gre za tradicionalni, vsakoletni posvet, namenjen izmenjavi izkušenj in poglabljanju mednarodnega sodelovanja med sodniki.

V nagovoru udeležencev je Đorđević poudaril pomen mednarodnega sodelovanja in povezovanja med pravosodnimi institucijami. Izpostavil je ključni pomen vladavine prava za stabilnost in red v družbi in dodal: “Ne glede na geografski položaj države in njeno politično povezanost (oz. nepovezanost), smo vsi del globalnega sveta, vsi smo del družbe, ki mora upoštevati vse standarde in vrednote, ki so zasnovane na načelih svobode, demokracije in vladavine prava.”

“Vsak sistem so ljudje, ki delujejo v njem,” je poudaril dr. Đorđević, “zato se moramo vsi mi, ki delujemo znotraj pravosodnega sistema, zavzemati za delujoč in učinkovit pravosodni sistem, ki je temeljni kamen stabilnega delovanja družbe na vseh ravneh, in ki bo osredotočen na ljudi in na njihove konkretne pravne potrebe.” Zaključil je z Aristotelovo mislijo, da je “človek v svoji dokončni popolnosti najplemenitejše bitje, vendar pa lahko odmaknjen od zakona in pravice postane najslabši od vseh.”

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.