Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Glavno vodilo pri obravnavi spolnih zlorab otrok je zaščita žrtev

22.05.2024 / Vrhovno sodišče

vsrs_okrogla-miza_22maj24.jpg

Na Vrhovnem sodišču je sredi maja letos potekala okrogla miza z naslovom Obravnava spolnih zlorab otrok kot ena najdelikatnejših družbenih tem. Strokovnjakinje z različnih področij so podale dragocene vpoglede v prakso sodnih postopkov, v katere so kot žrtve spolnih zlorab vpleteni najranljivejši v družbi – otroci, javnost pa je na takšne primere še posebej občutljiva.

Pogovor je povezovala podpredsednica Vrhovnega sodišča Marjeta Švab Širok, ki je kot vrhovna sodnica s področja kazenskih zadev dobra poznavalka tematike. Različne vidike obravnave deliktov zoper spolno nedotakljivost mladoletnikov so predstavile vrhovna sodnica Maja Baškovič, namestnica Generalne državne tožilke RS vrhovna državna tožilka Mirjam Kline, dr. Mojca M. Plesničar z Inštituta za kriminologijo pri ljubljanski Pravni fakulteti ter mag. Nina Koželj, generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice na Ministrstvu za pravosodje.

Na okrogli mizi so bile med drugim predstavljene novosti v zakonodaji, ki je bila v zadnjih letih nadgrajena, ter praksa dela sodišč s področja spolnih zlorab otrok. Posebna pozornost je bila namenjena tudi zastaralnim rokom za takšna kazniva dejanja, ki so lahko dolgi tudi do 90 let.

V primerih spolnih zlorab je posebna pozornost posvečena zaščiti mladoletnih žrtev, saj so v kolesje postopka, od prijave do obsodbe domnevnega storilca, vpleteni kot najbolj ranljiv člen. Javnost je zaradi zaščite žrtev vedno izključena z obravnave tovrstnih primerov na sodiščih, zato s podrobnostmi posameznih primerov ni in tudi ne sme biti seznanjena. Po drugi strani slovenska zakonodaja zagotavlja številne varovalke za zaščito žrtev, s pomočjo katerih naj bi se preprečilo povzročanje dodatnih travm in viktimizacija. Izjemno dobro prakso, ki izvira iz islandskega modela Barnahus in po kateri se že zgledujejo tudi v tujini, predstavlja Hiša za otroke. To je varen in prijazen prostor, v katerem otrokom, ki so priče ali žrtve kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, nudijo celostno obravnavo ter z njimi opravijo zaslišanje za potrebe sodnega postopka.

Vrhovno sodišče, ki je pripravilo okroglo mizo, je želelo na ta način približati javnosti vse vidike obravnave spolnih zlorab otrok. Dogodek je bil sneman in je v celoti na voljo javnosti, kar omogoča boljše razumevanje in ozaveščanje o tej delikatni in tudi za širšo javnost pomembni temi.

Vabljeni k ogledu!

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.