Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

V pričakovanju sprememb predsednik Đorđević sprejel novo pravosodno ministrico

06.03.2024 / Vrhovno sodišče

Predsednik Đorđević je sprejel novo pravosodno ministrico

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević se je danes, le dan po njenem imenovanju na funkcijo, na delovnem sestanku srečal z novo ministrico za pravosodje Andrejo Katič. Srečanje na Vrhovnem sodišču je potekalo v konstruktivnem duhu, med pogovorom pa sta sogovornika izpostavila nekaj bistvenih izzivov.

Predsednik Vrhovnega sodišča je poudaril, da od nove ministrice veliko pričakuje. Urgentna je ureditev plačnega sistema za sodnike, skladno z lansko odločbo Ustavnega sodišča in dogovorom iz julija 2023. Enako pomembna je uresničitev sprememb sodniške zakonodaje, ki so že usklajene s sodstvom, vključno z uvedbo enovitega prvostopenjskega sodnika. Pričakuje tudi umik imenovanja sodnikov iz Državnega zbora. Sogovornika sta se dotaknila tudi reševanja prostorskih težav v sodstvu: prenapolnjenih zaporov in neprimernih prostorov sodišč, zlasti tistih s sedežem v Ljubljani. Tu se predsednik Đorđević zavzema za projekt gradnje nove sodne palače na že določeni lokaciji v Bežigrajskem dvoru.

Katičeva je po sestanku izrazila zavedanje, da prevzema ministrstvo, ki zaradi nerešenih zadev v sodstvu nosi velik madež, in da si bo v sodelovanju z vsemi deležniki svojemu resorju prizadevala vrniti ugled. Tudi tako, da bo vse sile usmerila v čimprejšnjo uveljavitev t. i. zakonodajnega sodniškega trojčka in pripravo posebnega zakona, ki bo zagotovil odpravo plačnih nesorazmerij v sodstvu.

Predsednik VSRS in nova pravosodna ministrica

Glede na to, da je Andreja Katič že v preteklosti opravljala funkcijo pravosodne ministrice in je že seznanjena s specifičnimi izzivi, s katerimi se sooča sodstvo., je predsednik Đorđević prepričan, da bo s svojimi izkušnjami in znanjem lahko hitro pričela z reševanjem nakopičenih težav.

Predsednik Vrhovnega sodišča je sicer izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da se je Katičeva z najvišjim predstavnikom sodstva sestala takoj po imenovanju na funkcijo ministrice. To razume kot simbolno dejanje, ki kaže na resen namen tvornega sodelovanja.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.