Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Študenti ljubljanske pravne fakultete so se seznanili s sodniškim delom

09.04.2024 / Vrhovno sodišče

Študenti Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na obisku na Vrhovnem sodišču

Vrhovno sodišče je danes obiskala skupina študentov Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, ki so se ob tej priložnosti seznanili z načinom delovanja Vrhovnega sodišča RS in z nekaterimi značilnostmi sodniškega dela. S študenti se je srečal tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević.

Med srečanjem s študenti je predsednik Đorđević spregovoril o nekaterih ključnih značilnostih sodniškega dela in jim tudi orisal svojo poklicno pot. Skupaj z vrhovno sodnico Majo Baškovič, ki se je prav tako udeležila srečanja s študenti, pa sta spregovorila še o veščinah, ki so pomembne za delo v sodstvu in za opravljanje sodniške funkcije.

Študenti so z zanimanjem prisluhnili pojasnilom o delu sodnika in o naravi sodniškega odločanja, pa tudi o dilemah pri sprejemanju odločitev. Poleg tega jih je zanimalo, kakšno je medinstitucionalno sodelovanje z Ustavnim sodiščem, kako je sodstvo udeleženo pri sprejemanju in spreminjanju zakonodaje, pa tudi morebitni politični pritiski na sodnike ter nezdružljivost sodniške funkcije z drugimi dejavnostmi.

Študente ljubljanske pravne fakultete je nagovoril tudi vodja Službe za odnose z javnostmi na Vrhovnem sodišču RS mag. Jaša Vrabec, ki jim je predstavil bistvene značilnosti slovenskega sodnega sistema. Ob tem je spregovoril tudi o pogojih, ki jih morajo študenti prava izpolniti po zaključku študija, če želijo opravljati poklic sodnika. V nadaljevanju je študentom predstavil še projekt Postopkovna pravičnost, ki je namenjen aktivnostim v zvezi s približevanjem sodstva državljanom.

Obisk študentov Pravne fakultete Univerze v Ljubljani se je zaključil z ogledom Centralne pravosodne knjižnice, kjer jih je z delom knjižnice seznanil njen vodja Igor Zemljič.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.