Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Delegacija iz Črne gore navdušena nad slovenskim pristopom k digitalizaciji sodstva

28.03.2024 / Vrhovno sodišče

Obisk delegacije Črne Gore

Vrhovno sodišče je na dvodnevnem obisku gostilo visoko delegacijo iz Črne gore – predstavnike Ministrstva za pravosodje in Sodnega sveta. Gostje so se seznanili z organizacijo slovenskega sodstva na področju informacijske tehnologije in vodenja projektov.

Dobrodošlico sta jim s kratkim nagovorom izrazila predsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević in generalna sekretarka Vrhovnega sodišča Helena Miklavčič. Mag. Bojan Muršec, direktor Centra za informatiko, in organizacijski sekretar Vrhovnega sodišča Rado Brezovar sta delegaciji predstavila inovativne pristope k upravljanju in informacijski tehnologiji, med drugim tudi način priprave IT strategije in vprašanja digitalizacije sodstva.

Posebno pozornost so namenili praktičnim primerom uporabe sodobnih tehnologij v sodnih postopkih. Okrožna sodnica Natalija Novak Horvat je predstavila uporabo informatiziranega vpisnika za insolvenčne postopke, medtem ko sta Mateja Lozej in Maja Velikajne osvetlili skladišče podatkov ter praktične primere uporabe BI orodij za spremljanje in upravljanje poslovanja sodišč.

VSRS_obiskCG_26mar24-B.JPG

 

Delegacija je imela priložnost spoznati tudi operativno delovanje sodnih oddelkov. Ob ogledu prostorov Centralnega oddelka za izvršbo na podlagi verodostojne listine pri Okrajnem sodišču v Ljubljani so se seznanili z delovanjem sodnih procesov v praksi. Okrožna sodnica iz Kopra Anja Štrovs je predstavila praktične vidike uporabe videokonferenc, medtem ko je vodja Specializiranega oddelka na Okrožnem sodišču v Ljubljani, dr. Ciril Keršmanc, podrobneje predstavil projekt pretvarjanja govora v tekst Tipko z aktualnimi nadgradnjami njegovih funkcionalnosti.

Delegacija je bila vidno navdušena nad predstavitvijo sodišča in praktičnih izkušenj ter izrazila željo po nadaljnjem sodelovanju s slovenskim sodstvom. Tudi črnogorsko sodstvo namreč načrtuje digitalizacijo poslovanja, zato so slovenske praktične izkušnje v digitalizaciji sodstva zanj še toliko bolj dragocene. Ta izmenjava znanja in izkušenj predstavlja korak naprej v procesu modernizacije pravosodja tako v Sloveniji kot v Črni gori.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.