Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Predsednik Đorđević v Madridu o neodvisnosti sodstva in vladavini prava

05.03.2024 / Vrhovno sodišče

Sonia Sotomayor prevzema medaljo v imenu Anthonyja Kennedyja

V španskem glavnem mestu Madrid poteka zasedanje Svetovnega združenja pravnikov (WJA), na katerem so se zbrali povabljeni predsedniki ustavnih in vrhovnih sodišč, akademiki in drugi pravni strokovnjaki z vsega sveta. Predsednik slovenskega Vrhovnega sodišča je bil glavni govorec v panelu o neodvisnosti sodstva in vladavini prava, ki ga je tudi povezoval.

V svojem izhodišču razprave o neodvisnosti sodstva in vladavine prava je predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije dr. Miodrag Đorđević poudaril, da brez neodvisnih sodišč ni pravne države in da je varovanje neodvisnosti sodstva ključno za legitimnost vseh državnih in družbenih institucij. Prav tako je opozoril, da je skrb za neodvisnost sodstva odgovornost vseh, ki delujejo v pravnem sistemu in da ne sme biti privilegij sodnikov, temveč pravica državljanov.
 

Predsednik za govorniškim pultom


Poudaril je, da morajo biti tako sodstvo kot mediji neodvisni, da lahko prispevajo k pravnemu delovanju države, ter pozval k prizadevanjem za pravičen svet in varovanje človekovih pravic. Svoj zaključek je podkrepil z Gandhijevim citatom o sodišču vesti kot najvišjem sodišču.

Na zasedanju so se s podelitvijo Medalje časti poklonili 87-letnemu upokojenemu ameriškemu vrhovnemu sodniku Anthonyju Kennedyju, ki se je dogodka udeležil na daljavo, preko video povezave. Uglednega sodnika je imel pred nekaj leti, ko je obiskal Ljubljano, čast spoznati tudi predsednik Đorđević. Medaljo je v njegovem imenu prevzela sodnica Vrhovnega sodišča ZDA, Sonia Sotomayor.

 

Skupinska slika udeležencev konference


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.