Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Avstrijski in slovenski vrhovni sodniki izmenjali izkušnje in obravnavali aktualne teme

15.02.2024 / Vrhovno sodišče

vsrs_avstrijci-civil-15feb24.JPG

Predsednik in podpredsednica Vrhovnega sodišča Republike Avstrije, dr. Georg Kodek in mag. Eva Marek, sta po včerajšnji udeležbi na slavnostni Otvoritvi sodnega leta 2024 danes sodelovala tudi na delovnem sestanku s predsednikom Vrhovnega sodišča dr. Miodragom Đorđevićem in z vrhovnimi sodniki kazenskega in civilnega oddelka. Srečanje je bilo namenjeno strokovni razpravi in izmenjavi izkušenj.

Kazenski sodniki so gostoma predstavili pristojnosti Vrhovnega sodišča v kazenskih zadevah in način dela na kazenskem oddelku. Poseben poudarek so namenili izkušnjam pri odločanju v pripornih zadevah ter v kazenskih postopkih zaradi nezakonitega prehoda meje ali ozemlja države. Razpravljali so tudi o problematiki specializiranih sodišč in gospodarske kriminalitete, vključno z zastopanjem po uradni dolžnosti.

vsrs_avstrijci-kaz-15feb24.JPG

Na sestanku s civilnim oddelkom je bil predstavljen način dela v civilnih zadevah, s posebnim poudarkom na odločanju o revizijah. Sodniki so si izmenjali izkušnje glede odločanja razširjenega senata in izdelave primerjalnopravnih analiz.

Delovni sestanek je bil priložnost za konstruktivno debato o sodnih postopkih, praksah ter izzivih, s katerimi se soočajo sodniki na sodiščih iz dveh sosednjih držav, ki zgodovinsko izhajata iz skupnega pravosodnega sistema. Takšna srečanja so ključna za izmenjave znanj in izzivov za izboljšanje sodnega sistema.


vsrs_avstrijci-KNJIGA-15feb24.JPG

Strokovne izkušnje so si izmenjali sodniki držav, ki zgodovinsko izhajata iz skupnega pravosodnega sistema.

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.