Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče
Skoči na vsebino
Logotip - Vrhovno sodišče

Predsednik Đorđević izvoljen v upravni odbor Mreže predsednikov vrhovnih sodišč EU

13.11.2023 / Vrhovno sodišče

Predsednik Đorđević je bil izvoljen v upravni odbor Mreže predsednikov vrhovnih sodišč EU

Vrhovno sodišče Avstrije je v četrtek, 9. novembra 2023, na Dunaju pripravilo kolokvij Mreže predsednikov vrhovnih sodišče Evropske unije, na katerem so udeleženci razpravljali o načinih zagotavljanja enotne sodne prakse. Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević je predstavil mehanizme za poenotenje sodne prakse na slovenskem vrhovnem sodišču.

Na generalni skupščini mreže so izvolili tudi novo vodstvo. Novi predsednik mreže je postal predsednik Vrhovnega sodišča Švedske Anders Eka, medtem ko je predsednik Đorđević z izvolitvijo v upravni odbor mreže postal eden izmed njenih podpredsednikov.

Dan kasneje, v petek, 10. novembra 2023, je nato potekalo še skupno srečanje predsednikov vrhovnih sodišč s predsednikom Sodišča Evropske unije Koenom Lenaertsom in predsednico Evropskega sodišča za človekove pravice Siofro O’Leary. Razprava je bila namenjena sodniškemu dialogu med vrhovnimi sodišči in evropskima sodiščema ter vplivu umetne inteligence na sodno odločanje.

Na kolokviju na Dunaju je Vrhovno sodišče Srbije dobilo status opazovalca v mreži, s čimer se je pridružilo vrhovnim sodiščem Albanije, Črne gore in Ukrajine.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.