Na srečanju vodstev slovenskega in madžarskega vrhovnega sodišča tudi o izboljšanju poslovanja sodstva

23.09.2022 / Vrhovno sodišče

Mađarska_obisk_DF_2_23_09_2022.JPG

Predsednik in podpredsednik Vrhovnega sodišča RS, mag. Damijan Florjančič in dr. Miodrag Đorđević, sta danes na obisku na Vrhovnem sodišču Madžarske, kjer ju gosti predsednik tamkajšnjega sodišča András Varga. Največ pozornosti bodo sogovorniki namenili pristojnostim in delovanju obeh sodnih sistemov ter projektom in spremembam, namenjenim še boljšemu poslovanju sodstva.

Slovenska delegacija, v kateri je poleg predsednika in podpredsednika vrhovnega sodišča tudi mag. Jaša Vrabec, vodja Službe za razvoj sodne uprave na Vrhovnem sodišču RS, bo madžarskim kolegom predstavila projekt Izboljšanje kakovosti sodstva, ki je leta 2019 zmagal v izboru za Kristalno tehtnico sodstva, ki jo podeljuje Svet Evrope. Največ pozornosti v okviru omenjenega projekta je namenjene sodniškim veščinam, prenosu znanj, izobraževanju sodnega osebja in postopkovni pravičnosti. Poleg tega bo delegacija slovenskega vrhovnega sodišča sogovornikom podrobneje predstavila tudi slovenski sodni sistem in pristojnosti sodišč različnih stopenj v naši državi, nekaj pozornosti pa bo namenjene še predvidenim zakonodajnim spremembam glede mreže sodišč.

Madžarska stran, v kateri sta poleg predsednika Varge med drugimi tudi podpredsednika Vrhovnega sodišča Madžarske, Katalin Böszörményi-Kovács in András Patyi, pa bo slovenskim sogovornikom predstavila delovanje in pristojnosti tamkajšnjega vrhovnega sodišča ter spremembe v pritožbenih postopkih.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.