zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Projekt prijave družinskega nasilja znotraj bolnišnice prejel nagrado Kristalna tehtnica sodstva

datum: 01.10.2021
vir: Vrhovno sodišče

Nagrado Kristalna tehtnica sodstva, ki jo podeljuje Svet Evrope, je letos prejel projekt francoskega ministrstva za pravosodje z naslovom Poenostavljene prijave nasilja v bolnišnici za žrtve nasilja v družini. Na današnji zaključni prireditvi v ljubljanskem Grand hotelu Union je predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič vse tri projekte, ki so se uvrstili v finalni izbor, označil za zmagovalce, ker so svoj čas, energijo in predanost vložili v projekte, namenjene izboljšanju delovanja sodnih sistemov.

Predsednik Florjančič je med drugim izpostavil še vpliv epidemije covida-19 na življenje v zadnjih dveh letih, ki je po eni strani v precejšnji meri prispevala k zagonu digitalizacije sodstva, po drugi strani pa se je pokazala potreba po večji skrbi za uporabnike sodnih storitev, torej za ljudi, ki pridejo v stik s sodnim sistemom z različnimi pričakovanji, znanji in kompetencami.

Udeležence zaključne prireditve sta med drugimi nagovorila tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ki je spomnil, da je tokratna prireditev potekala v Sloveniji, ker je projekt Vrhovnega sodišča Izboljšanje kakovosti sodstva zmagal na zadnjem izboru leta 2019, izpostavil pa je tudi pomen Sveta Evrope za delovanje Evropske unije. Vodja Direktorata za človekove pravice pri Svetu Evrope Christophe Poirel se je zahvalil Vrhovnemu sodišču in Ministrstvu za pravosodje kot organizatorjema prireditve, posebno zahvalo pa je namenil tudi vrhovni sodnici mag. Nini Betetto za njen izjemni prispevek v Svetu Evrope, še posebej za njeno dejavnost v vlogi predsednice Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov (CCJE).

Kot rečeno, je letošnjo Kristalno tehtnico sodstva prejel francoski projekt prijave družinskega nasilja v bolnišnici, ki žrtvam nasilja v družini omogoča prijavo nasilja preiskovalnim službam že znotraj zdravstvenih ustanov. Na ta način se s poenostavljenim postopkom krepi zaščito žrtev in jim omogoča, da prijavijo nasilje takoj, ko je potrebna tudi zdravstvena oskrba. Tak sistem nameravajo v Franciji uvesti na ravni celotne države.

Posebni priznanji sta prejela tudi druga dva finalista, in sicer danski projekt spletnega kviza za osnovne in srednje šole, ki je namenjen poznavanju delovanja sodnega sistema in vključuje tudi simulacijo sodne obravnave, ter projekt iz Ukrajine o vzpostavitvi, razvoju in krepitvi delovanja javnega pravosodnega centra v Odessi. Letos se je sicer za nagrado potegovalo več kot 20 projektov iz 15 evropskih držav.

Kristalna tehtnica sodstva je bienalna nagrada, ki jo Svet Evrope podeljuje od leta 2005, namenjena pa je odkrivanju in izpostavljanju inovativnih in učinkovitih praks, ki jih evropska sodišča uporabljajo za izboljšave pri organizaciji dela in za uspešnejše vodenje sodnih postopkov, torej za boljše delovanje sodnih sistemov kot celote.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Kdor izvršuje svojo pravico, nikogar ne prizadane.
Qui suo iure utitur neminem laedit.