zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Zaključna prireditev nagrade Kristalna tehtnica sodstva tokrat v Ljubljani

datum: 24.09.2021
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče RS letos gosti zaključno prireditev v izboru za Kristalno tehtnico sodstva, potem ko je projekt Vrhovnega sodišča Izboljšanje kakovosti sodstva zmagal na zadnjem izboru leta 2019. Letos se je za nagrado, ki jo podeljuje Svet Evrope, potegovalo 23 projektov iz 15 evropskih držav, v finalni izbor, ki bo v petek, 1. oktobra, potekal v ljubljanskem Grand hotelu Union, pa so se uvrstili trije projekti.

Udeležence na zaključni prireditvi bodo uvodoma nagovorili predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič, minister za pravosodje Marjan Dikaučič in vodja Direktorata za človekove pravice pri Svetu Evrope Christophe Poirel. V nadaljevanju bosta goste nagovorila še vrhovna sodnica in predsednica Posvetovalnega sveta evropskih sodnikov (CCJE) mag. Nina Betetto ter profesor Tom R. Tyler s Pravne fakultete Univerze Yale iz ZDA kot osrednji govornik.

Pred predstavitvijo finalistov v izboru za tokratno Kristalno tehtnico sodstva bo potekala še okrogla miza z naslovom Udeleženci v centru sodnih postopkov, na kateri bo govora o pomenu postopkovne pravičnosti in njenem vplivu na zaupanje v sodstvo. Na njej bodo sodelovali sodnik Sodišča EU dr. Marko Ilešič, italijanski strokovnjak za sodne sistem dr. Marco Fabri, dr. Mojca M. Plesničar z Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in že omenjeni Tom R. Tyler. Prireditev bo mogoče spremljati tudi na daljavo preko storitve Zoom (začetek ob 9:30).

Med tri finaliste v tokratnem izboru za nagrado Sveta Evrope so se uvrstili projekti z Danske (spoznavanje delovanja sodnega sistema skozi spletni kviz in „igrano“ sodno obravnavo, namenjeno šolarjem in dijakom), iz Francije (poenostavljeno naslavljanje pritožbe v zvezi z družinskim nasiljem) in Ukrajine (implementacija in razvoj regijskega Javnega pravnega centra). Kristalna tehtnica sodstva je sicer bienalna nagrada, ki jo Svet Evrope podeljuje od leta 2005, namenjena pa je odkrivanju in izpostavljanju inovativnih in učinkovitih praks, ki jih evropska sodišča uporabljajo za izboljšave pri organizaciji dela in za uspešnejše vodenje sodnih postopkov, torej za boljše delovanje sodnih sistemov kot celote.

Kot je bilo že omenjeno, je na zadnjem tekmovanju najvišjo nagrado prejel projekt Vrhovnega sodišča Izboljšanje kakovosti sodstva, v okviru katerega je bilo največ pozornosti namenjene sodniškim veščinam, prenosu znanj, izobraževanju sodnega osebja in postopkovni pravičnosti.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Šteje se, da vsak pozna zakon.
Nemo censetur ignorare legem.