zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Ob jubileju sodniškega društva imenovali častne člane

datum: 08.06.2021
vir: Vrhovno sodišče

Slovensko sodniško društvo je v teh dneh obeležilo 50. obletnico delovanja. Na slavnostni akademiji ob tem jubileju, ki so ga doslej praznovala le redka združenja sodnikov v Evropi in po svetu, pa so imenovali častne člane društva. Častna člana sta postala tudi podpredsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević in nekdanja vrhovna sodnica Maja Tratnik.

Slavnostna akademija ob 50. letnici delovanja Slovenskega sodniškega društva, katere častni pokrovitelj je bil predsednik republike Borut Pahor, je v petek potekala v ljubljanskem hotelu Union. Zbrane goste, med katerimi je bil tudi predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič, je nagovoril predsednik Evropskega sodniškega združenja José Igreja Matos. O pomenu Slovenskega sodniškega društva kot nepolitične pluralne organizacije, katere temeljni cilji so varovanje in utrjevanje sodnikove neodvisnosti in nepristranskosti ter samostojnosti pri izvrševanju sodniške funkcije, pa tudi varovanje človekovih pravic, je spregovoril predsednik društva dr. Andrej Ekart, ki je tudi podelil priznanja novim častnim članom.

Nekdanja vrhovna sodnica Maja Tratnik je ta laskavi naziv prejela, ker je v slovenskem sodstvu pustila globoko sled. Že davno, preden je Slovenija postala članica Sveta Evrope in Evropske unije, je prepoznala, kako pomembno je, da se sodniki povezujejo v skupnem evropskem prostoru in tudi širše. Tudi po njeni zaslugi je Slovenija na zemljevidu mednarodne sodniške skupnosti zapisana kot prepoznavna in ugledna članica, k čemur je odločilno prispevala z aktivnim delovanjem v vlogi članice Slovenskega sodniškega društva ter kasneje tudi predsednice Evropskega in Svetovnega sodniškega združenja, je med drugim zapisano v utemeljitvi njenega imenovanja.

Maja Tratnik kot članica Sveta častnih predsednikov še vedno aktivno sodeluje pri delu tega združenja. Bila je tudi članica in predsednica slovenskega Sodnega sveta, in sicer v času, ko je bil Sodni svet del iniciative 13 evropskih sodnih svetov za okrepljeno sodelovanje med njimi, kar je vodilo v formalno ustanovitev Evropske mreže sodnih svetov.

Dr. Miodrag Đorđević pa je s svojim dolgoletnim predanim delovanjem v Slovenskem sodniškem društvu pomembno prispeval k utrjevanju in varovanju neodvisnosti sodstva. Zaveda se izjemnega pomena sodniške neodvisnosti in ugleda sodstva v javnosti, kar vseskozi izpričuje s svojim aktivnim delovanjem, s katerim si tudi prizadeva krepiti zavedanje, da je sodstvo je ena od treh enakopravnih vej oblasti, med katerimi mora biti vzpostavljen ustrezen sistem zavor in ravnovesij. S tem prispeva k varovanju neodvisnosti sodstva in preprečevanju pritiskov nanj. S svojim zgledom pa si prizadeva tudi za dvig pravne kulture, zlasti na področju svobode izražanja sodnikov, med drugim piše v utemeljitvi njegovega imenovanja.

Miodrag Đorđević je podpredsednik Vrhovnega sodišča od januarja 2019. Strokovno in publicistično se ukvarja zlasti s področji insolvenčnega prava ter varstva človekovih pravic. Od leta 2015 je predstavnik oziroma kontaktna oseba Republike Slovenije pri Svetu Evrope za izobraževanje pravnih strokovnjakov o varstvu človekovih pravic – HELP Focal Point, že od leta 2009 pa tudi podpredsednik Slovenskega sodniškega društva.

Slovensko sodniško društvo je bilo sicer ustanovljeno 24. aprila 1971 na Otočcu pri Novem mestu kot eno prvih sodniških društev v regiji, saj so bila nacionalna sodniška društva v državah t.i. nove Evrope večinoma ustanovljena šele približno 20 let kasneje. Društvo je že ob ustanovitvi poudarjalo pomen neodvisnosti in samostojnosti sodnikov pri sojenju. Izpostavljali so pomen stalnega izobraževanja in usposabljanja sodnikov, saj je le strokovno dobro podkovan sodnik lahko samozavesten, pokončen in dejansko neodvisen odločevalec. Člani društva so se tudi zavedali, da opravljanje sodniške službe s seboj prinaša izjemno odgovornost, zato so si že na ustanovnem zboru zadali nalogo, da sprejmejo Kodeks sodniške etike, ki je bil potem sprejet naslednje leto kot eden prvih na svetu.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Pri otrocih ni mogoče najti krivde. Marcijan.
In parvulis nulla deprehenditur culpa.