zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na slavnostni akademiji posveta Medicina, pravo in družba

datum: 04.06.2021
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se je včeraj udeležil slavnostne akademije ob 30. jubilejnem mednarodnem posvetovanju Medicina, pravo in družba, na katerem je nastopil tudi kot eden uvodnih govorcev. Med drugim je izpostavil, da je danes življenje v vsej svoji celovitosti bolj kot kdajkoli potrebno skrbnega obravnavanja, ne le na abstraktni, teoretični ravni, temveč v vsej možni konkretnosti, saj se pred nas postavljajo eksistencialna vprašanja preživetja človeštva kot vrste.

Med omenjenimi vprašanji je predsednik Vrhovnega sodišča izpostavil vprašanja globalnega uničevanja okolja, segrevanja, klimatskih sprememb in drugih posledic sodobnega načina življenja,  ki se v končni posledici zaključijo na uravnavanju našega življenja ne le na globalni ravni, ampak v vsakokratni družbeni skupnosti, v kateri živimo kot posamezniki in na vsakem od nas kot posamezniku. „Zato se verjetno lahko strinjamo, da ti izzivi današnjega časa na različne načine najdejo svoj odsev na področju medicine, prava in vsakokratne družbe, v kateri bivamo,“ je dejal predsednik Florjančič.

Precej pozornosti je namenil tudi velikemu vplivu epidemije covida-19 na življenje v zadnjem letu in še posebej na delo sodišč. Izpostavil je pomembnost takojšnjega odziva sodstva na nastale epidemiološke razmere in omejeno poslovanje sodišč, ki je bilo dalj časa zamejeno v glavnem le na nujne zadeve. Zaradi preprečitve širjenja okužb na sodišča in s sodišč so sodišča tudi prilagodila delovne procese danim razmeram, omejen je bil dostop na sodišča, zaradi varovanja zdravja strank in vseh drugih udeležencev sodnih postopkov, sodnic in sodnikov ter zaposlenih na sodiščih pa so bili sprejeti še drugi spremljajoči ukrepi, je pojasnil predsednik VSRS in dodal, da mora sodstvo ne glede na še vedno težavne razmere še naprej težiti k čim učinkovitejšemu poslovanju, vendar ob nezmanjšani kakovosti opravljenega dela.
 
Poleg predsednika Florjančiča so udeležence slavnostne akademije, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, uvodoma nagovorili še rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič, minister za zdravje dr. Janez Poklukar in svetovalka predsednika države Vlasta Nussdorfer.
 
 

To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Isto je, česar ni in kar ne pride na dan.
Idem est non esse et non apparere.