zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovno sodišče RS obiskal predsednik hrvaškega Vrhovnega sodišča

datum: 04.06.2021
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče RS je danes na povabilo predsednika mag. Damijana Florjančiča obiskal predsednik Vrhovnega sodišča Republike Hrvaške Đuro Sessa, ki se mu izteka mandat na tej funkciji. Spregovorila sta o nekaterih strokovnih temah in o organizaciji dela na obeh sodiščih, nekaj pozornosti pa namenila tudi vzpostavljanju oziroma ohranjanju zaupanja javnosti v delo sodišč.

Gosta iz Hrvaške je spremljal vodja civilnega oddelka na hrvaškem Vrhovnem sodišču Damir Kontrec, medtem ko so se na slovenski strani srečanja udeležili tudi podpredsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević, namestnik vodje civilno-gospodarskega oddelka Franc Seljak, vrhovna sodnica mag. Nina Betetto, generalni sekretar Rado Brezovar ter organizacijski sekretar mag. Blaž Možina.

Sogovorniki so precej pozornosti namenili postopkom obeh vrhovnih sodišč s pravnimi sredstvi, še posebej v zvezi s predlogi za dopustitev revizije v pravdnem postopku. Strinjali so se, da uvedba zgolj dopuščene revizije krepi vlogo vrhovnih sodišč kot sodišč, ki zagotavljajo poenotenje sodne prakse, ob čemer so tudi podrobneje spregovorili o mehanizmih, ki jih imata na voljo sodišči za poenotenje sodne prakse sodišč.

Podpredsednik Đorđević in namestnik vodje civilno-gospodarskega oddelka Seljak sta gostoma predstavila tudi organizacijo dela na tem oddelku, zlasti e-sejo, ki sodnikom omogoča povsem elektronsko izmenjavo stališč in pripravo na sejo.

Poleg tega so se sogovorniki pogovarjali o nekaterih aktualnih izzivih, denimo o objavah sodnih odločb prvostopenjskih in drugostopenjskih sodišč. V zvezi s tem področjem se sodišča v obeh državah soočajo s problemom anonimizacije sodnih odločitev, ki glede na veliko število sodnih odločb po „tehnični“ plati predstavlja resen izziv.

Sogovorniki so sicer spregovorili še o ureditvi ločenih mnenj v zadevah pred vrhovnim sodiščem, prav tako je bilo nekaj pozornosti namenjene zaupanju javnosti v delo sodišč, ki tako v naši državi kot v sosednji Hrvaški ni na želeni ravni.

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

 

 

 

Za enake delikte je treba izreči enako kazen.
Paribus delictis par imponenda est poena.