zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Sodišča Evropske unije obiskal Vrhovno sodišče

datum: 27.05.2021
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče RS je danes obiskal predsednik Sodišča Evropske unije Koen Lenaerts, ki sta ga spremljala tudi slovenski sodnik tega sodišča dr. Marko Ilešič in dekan ljubljanske Pravne fakultete dr. Grega Strban. Sprejel jih je predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič, predsednik Lenaerts pa se je kasneje na delovnem srečanju sestal še z nekaterimi sodniki Vrhovnega sodišča in med drugim spregovoril o pomenu enotnega pravnega prostora v okviru EU.

 

Srečanje s predsednikom Sodišča Evropske unije (SEU) na Vrhovnem sodišču je bilo pripravljeno v okviru praznovanja 100. obletnice ustanovitve ljubljanske Pravne fakultete. Ob predsedniku Florjančiču sta goste sprejela in pozdravila tudi podpredsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević in generalni sekretar Vrhovnega sodišča Rado Brezovar.

V razpravi z vrhovnimi sodniki je predsednik SEU Koen Lenaerts poleg pomembnosti enotnega pravnega prostora v okviru EU izpostavil še pomen interpretacije zakonodaje EU tudi na ravni nacionalnih sodišč in ne le na ravni SEU. V tem kontekstu je omenil nekatere primere iz slovenske sodne prakse in skupaj s sodnikom Markom Ilešičem kot pozitivno izpostavil vsebino nekaterih predhodnih vprašanj, ki jih je na SEU naslovilo slovensko sodstvo oziroma Vrhovno sodišče. Nekatera pravna vprašanja, zastavljena s strani sodišča ene države članice, se med obravnavo izkažejo kot zanimiva in uporabna tudi pri reševanju enakih ali istovrstnih pravnih vprašanj v sodnih zadevah drugih držav članic EU, je v zvezi s tem še izpostavil predsednik Lenaerts.

Udeleženci delovnega srečanja so v zaključku izrazili še zadovoljstvo nad skupnimi prizadevanji za utrjevanje načel pravne države na celotnem območju EU, tudi s pomočjo sodnih odločitev in skupne interpretativne vloge sodišč tako na nacionalni kot na evropski ravni.

 

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Dogovore je treba spoštovati.
Pacta sunt servanda.