zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Vrhovnega sodišča predal letno poročilo ministrici za pravosodje

datum: 04.05.2021
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je danes predal Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč v letu 2020 ministrici za pravosodje mag. Lilijani Kozlovič. Ob tem je ministrici predstavil nekaj bistvenih poudarkov iz letnega poročila in izpostavil predvsem vpliv epidemije covida-19 na delo sodišč.

Po besedah predsednika Florjančiča se je vpliv epidemije najbolj odrazil v upadu števila rešenih zadev na sodiščih, kar je bilo sicer mogoče pričakovati. Na ta račun se je v primerjavi z letom pred tem povečalo tudi število nerešenih zadev, in sicer za pet odstotkov, kar se zaradi vpliva epidemije ocenjuje kot še vedno ugoden rezultat poslovanja. Se je pa število nerešenih zadev zaradi narave dela in nižjega pripada novo prispelih zadev pomembno znižalo na višjih in na Vrhovnem sodišču RS.

Ker se je položaj v zvezi z omejitvami zaradi epidemije nadaljeval v prvih mesecih letošnjega leta, bo po oceni predsednika Florjančiča epidemija covida-19 tudi v letošnjem letu pustila posledice pri delovanju sodstva. Na podlagi lanskih izkušenj pa je mogoče pričakovati, da bo intenzivnejše delo sodišč v poletnem času in v nadaljevanju leta, vsaj do neke mere prispevalo k zmanjšanju negativnega vpliva.

Predsednik Vrhovnega sodišča je izpostavil še, da bi morali po mnenju sodstva v prihodnjih mesecih največ pozornosti nameniti nekaterim nujnim zadevam, ki lahko v precejšnji meri vplivajo na uspešnost njegovega dela, denimo t.i. sodniški zakonodaji (spremembam Zakona o sodiščih in Zakona o sodniški službi). Vsekakor pa bi se morali posvetiti tudi nadaljnji digitalizaciji sodstva, glede katere največ težav v zadnjih letih predstavlja predvsem pomanjkanje sredstev, pa tudi ustreznega kadra. Izrazil je še upanje, da bodo ugotovitve in priporočila, predstavljena v letnem poročilu, prispevala k uspešnemu delovanju vseh deležnikov s pravosodnega področja v dobro sodnega sistema in uporabnikov sodnih storitev.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

 

Breme dokazovanja leži na tožniku.
Actori incumbit onus probandi.