zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovno sodišče preneslo znanje in izkušnje iz projekta Izboljšanje kakovosti sodstva francoskim kolegom

datum: 29.04.2021
vir: Vrhovno sodišče

Na Vrhovnem sodišču je v petek, 23.4.2021, potekala videokonferenca s francoskim kasacijskim (vrhovnim) sodiščem, kjer je predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič s sodelavci na njihovo povabilo francoskim kolegom predstavil delovanje Vrhovnega sodišča ter večkrat nagrajeni projekt Izboljšanje kakovosti sodstva, ki je leta 2019 prejel prestižno nagrado Kristalna tehtnica v pravosodju. Srečanja so se poleg predsednika Florjančiča udeležili še vodja projekta vrhovna sodnica mag. Nina Betetto, višja sodnica mag. Valerija Jelen Kosi in mag. Jaša Vrabec.

Uvodnim nagovorom predsednikov Vrhovnega sodišča mag. Damijana Florjančiča ter predsednice kasacijskega sodišča Chantal Arens je sledila s strani predstavnikov CEPEJa kratka predstavitev prestižnega tekmovanja Kristalna tehtnica v pravosodju ter v letu 2019 nagrajenega slovenskega projekta Izboljšanje kakovosti sodstva. V nadaljevanju je vodja projekta vrhovna sodnica mag. Nina Betetto predstavila nagrajeni projekt, katerega osnovna cilja sta izboljšanje kakovosti dela sodnikov in sodnega osebja ter izboljšanje izkušnje za vse, ki v kakršnikoli vlogi pridejo v stik s sodišči.
 
V nadaljevanju sta projekt podrobneje predstavila višja sodnica mag. Valerija Jelen Kosi in mag. Jaša Vrabec. V okviru njegovega prvega dela se izvajajo aktivnosti, namenjene dodatnemu usposabljanju sodnikov in sodnega osebja (v obliki mentorstva novim sodnikom in sodnikom, ki so zamenjali pravno področje sojenja, ali usposabljanja na delovnem mestu za novo sodno osebje). V okviru njegovega drugega dela - Postopkovne pravičnosti - pa je prvič vzpostavljen celovit komunikacijski sistem, kjer lahko uporabniki v enostavnem in razumljivem jeziku pridobijo informacije, ki jih potrebujejo, ko stopijo v stik s sodiščem (s pomočjo brošur o najpogostejših sodnih postopkih in različnih vlogah udeležencev v njih ter spletne strani nasodiscu.si).
 
V okviru srečanja so sodelujoči predstavili tudi delovanje sodnih sistemov v svojih državah, predvsem težave vrhovnih sodišč z obvladovanjem prejetih zadev ter s tem povezanim vprašanjem poenotenja sodne prakse. Vrhovna sodnica mag. Betetto je orisala razvoj instituta dopuščene revizije v Sloveniji, normativne spremembe in posledice teh sprememb pri delu Vrhovnega sodišča. Po drugi strani so predstavniki kasacijskega sodišča prikazali predvidene spremembe dela oddelkov. Na koncu so se dotaknili tudi objave sodnih odločb in uporabe informacijske tehnologije, vključno umetne inteligence.
 

Težave, s katerimi se soočajo vrhovna sodišča in sodstva evropskih držav na splošno, so velikokrat podobne, zato je toliko pomembneje, da si lahko predstavniki institucij v odprtem dialogu delijo izkušnje in na njihovi podlagi razvijajo načine učinkovitejšega in kakovostnejšega izvajanja sodne oblasti.  

Kjer je družba, tam je pravo.
Ubi societas, ibi ius.