zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Prva e-dražba slovenskega sodstva, na kateri je sodelovalo več dražiteljev, uspešno končana

datum: 09.03.2021
vir: Vrhovno sodišče

Današnja prva e-dražba, na kateri je sodelovalo več dražiteljev, je bila uspešno končana. Za varno, enostavno in anonimno e-draženje je potrebna prijava v sistem z uporabo kvalificiranega potrdila, ki si ga pravočasno zagotovite pri ponudnikih tovrstnih potrdil ter plačilo varščine.

Po včerajšnji prvi e-dražbi, na kateri je sodeloval en dražitelj in ni bila uspešna, je danes potekala e-dražba stanovanja v velikosti 63.8 kvadratnih metrov, katerega izklicna cena je bila 39.256,70 evrov, prodano pa je bilo za 77.000 evrov. Na dražbi, ki je trajala 40 minut, je sodelovalo več dražiteljev. V naslednjih treh mesecih je razpisanih približno 300 različnih e-dražb, zato vse zainteresirane dražitelje opozarjamo, da pravočasno uredijo pridobitev kvalificiranega potrdila, saj lahko postopek pridobitve le-tega traja določen čas.

Februarja 2021 je začel delovati portal e-dražbe, ki postopoma, glede na roke prodaj v že objavljenih dražbah, nadomešča objave na spletnih straneh sodstva in posameznih sodišč. Na tem varnostno podprtem spletnem mestu so objavljene vse prodaje nepremičnin, premičnin in pravic, ki se opravijo v sodnih postopkih in so razpisane po 1.2.2021. E-draženje je sicer možno pri prodaji nepremičnin in pravic v izvršilnih postopkih, način draženja pri ostalih tipih postopkov pa je viden na spletnem portalu.

Spletni portal je pregleden in enostaven za uporabo, samo draženje pa popolnoma anonimno. Vsem uporabnikom je zagotovljena verodostojnost transakcij, kar pomeni, da dražitelji ne morejo umakniti ali zanikati dane ponudbe, prav tako je onemogočeno dajanje ponudb pred in po času, ki je določen za spletno dražbo.

Vpogled v objave je brezplačen in je možen brez registracije uporabnika, za ostale aktivnosti, kot so shranjevanje priljubljenih zadetkov ali samo draženje pa morajo uporabniki razpolagati s kvalificiranim potrdilom, ki ga je moč dobiti pri ponudnikih tovrstnih potrdil, ter se prijaviti v SI-PASS sistem. Uporabnikom, ki nameravajo objavljeno pregledavati z različnih naprav, je omogočena tudi uporaba enkratnega gesla SMS-PASS.

Portal omogoča iskanje po več ključih, denimo po sodišču, kraju ipd., zainteresirani kupec pa se na dražbo prijavi enostavno z enim klikom. Sodišče, ki je razpisalo dražbo, po pregledu prijave ter preveritvi plačila varščine zainteresiranega kupca potrdi ali zavrne, o čemer je potencialni dražitelj obveščen preko e-pošte in znotraj sistema portala e-dražbe. Po potrjeni prijavi se dražitelju znotraj sistema portala e-dražbe dodeli enolični znak, s katerim anonimno sodeluje pri izbrani spletni javni dražbi.

Anonimna spletna dražba, ki jo lahko spremljajo tako dražitelji kot tudi vsa zainteresirana javnost, se glede na določen čas začetka in predviden konec draženja začne in konča samodejno. Omogočeno pa je tudi podaljšanje dražbe, če 2 minuti pred koncem dražbe pride nova ponudba. Po končani dražbi dobi vsak dražitelj poročilo o poteku spletne dražbe, v katerem je popisan natančen, vendar še vedno anonimen potek dražbe.

Portal sodnedrazbe.si deluje na vseh računalniških platformah in mobilnih napravah, vsebine pa so dostopne tudi uporabnikom z različnimi oblikami oviranosti (npr. slepi in slabovidni). Spremljanje objav je možno tudi preko elektronske pošte ali RSS kanala.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Isto je, česar ni in kar ne pride na dan.
Idem est non esse et non apparere.