Prva e-dražba slovenskega sodstva, na kateri je sodelovalo več dražiteljev, uspešno končana

09.03.2021 / Vrhovno sodišče

Današnja prva e-dražba, na kateri je sodelovalo več dražiteljev, je bila uspešno končana. Za varno, enostavno in anonimno e-draženje je potrebna prijava v sistem z uporabo kvalificiranega potrdila, ki si ga pravočasno zagotovite pri ponudnikih tovrstnih potrdil ter plačilo varščine.

Po včerajšnji prvi e-dražbi, na kateri je sodeloval en dražitelj in ni bila uspešna, je danes potekala e-dražba stanovanja v velikosti 63.8 kvadratnih metrov, katerega izklicna cena je bila 39.256,70 evrov, prodano pa je bilo za 77.000 evrov. Na dražbi, ki je trajala 40 minut, je sodelovalo več dražiteljev. V naslednjih treh mesecih je razpisanih približno 300 različnih e-dražb, zato vse zainteresirane dražitelje opozarjamo, da pravočasno uredijo pridobitev kvalificiranega potrdila, saj lahko postopek pridobitve le-tega traja določen čas.

Februarja 2021 je začel delovati portal e-dražbe, ki postopoma, glede na roke prodaj v že objavljenih dražbah, nadomešča objave na spletnih straneh sodstva in posameznih sodišč. Na tem varnostno podprtem spletnem mestu so objavljene vse prodaje nepremičnin, premičnin in pravic, ki se opravijo v sodnih postopkih in so razpisane po 1.2.2021. E-draženje je sicer možno pri prodaji nepremičnin in pravic v izvršilnih postopkih, način draženja pri ostalih tipih postopkov pa je viden na spletnem portalu.

Spletni portal je pregleden in enostaven za uporabo, samo draženje pa popolnoma anonimno. Vsem uporabnikom je zagotovljena verodostojnost transakcij, kar pomeni, da dražitelji ne morejo umakniti ali zanikati dane ponudbe, prav tako je onemogočeno dajanje ponudb pred in po času, ki je določen za spletno dražbo.

Vpogled v objave je brezplačen in je možen brez registracije uporabnika, za ostale aktivnosti, kot so shranjevanje priljubljenih zadetkov ali samo draženje pa morajo uporabniki razpolagati s kvalificiranim potrdilom, ki ga je moč dobiti pri ponudnikih tovrstnih potrdil, ter se prijaviti v SI-PASS sistem. Uporabnikom, ki nameravajo objavljeno pregledavati z različnih naprav, je omogočena tudi uporaba enkratnega gesla SMS-PASS.

Portal omogoča iskanje po več ključih, denimo po sodišču, kraju ipd., zainteresirani kupec pa se na dražbo prijavi enostavno z enim klikom. Sodišče, ki je razpisalo dražbo, po pregledu prijave ter preveritvi plačila varščine zainteresiranega kupca potrdi ali zavrne, o čemer je potencialni dražitelj obveščen preko e-pošte in znotraj sistema portala e-dražbe. Po potrjeni prijavi se dražitelju znotraj sistema portala e-dražbe dodeli enolični znak, s katerim anonimno sodeluje pri izbrani spletni javni dražbi.

Anonimna spletna dražba, ki jo lahko spremljajo tako dražitelji kot tudi vsa zainteresirana javnost, se glede na določen čas začetka in predviden konec draženja začne in konča samodejno. Omogočeno pa je tudi podaljšanje dražbe, če 2 minuti pred koncem dražbe pride nova ponudba. Po končani dražbi dobi vsak dražitelj poročilo o poteku spletne dražbe, v katerem je popisan natančen, vendar še vedno anonimen potek dražbe.

Portal sodnedrazbe.si deluje na vseh računalniških platformah in mobilnih napravah, vsebine pa so dostopne tudi uporabnikom z različnimi oblikami oviranosti (npr. slepi in slabovidni). Spremljanje objav je možno tudi preko elektronske pošte ali RSS kanala.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.