zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovno sodišče odločalo o teku procesnih rokov med spomladansko epidemijo

datum: 27.11.2020
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče RS je sprejelo odločitev v zadevi, povezani z vprašanjem o teku procesnih rokov med spomladansko epidemijo. Odločilo je, da je za presojo, ali je rok za vložitev pravnega sredstva med epidemijo tekel, odločilno vprašanje, ali je šlo za zadevo, ki je bila določena kot nujna.

V tem primeru je sicer Vrhovno sodišče odločalo o zadevi, v kateri je obsojenec predlagal, da se mu enotna zaporna kazen v višini enega leta in šestih mesecev zapora nadomesti z delom v splošno korist oz. s prestajanjem kazni na odprtem oddelku zaporskega zavoda. Prvostopenjsko sodišče je njegov predlog zavrnilo, pritožbo na takšno odločitev, ki jo je obsojenec vložil 23. marca in jo nato 20. maja še dopolnil, pa je kasneje zavrnilo tudi Višje sodišče. Slednje pri sprejemanju odločitve ni upoštevalo dopolnitve pritožbe, ker v času odločanja ta še ni bila vložena.

Vrhovno sodišče je pri odločanju o zahtevah za varstvo zakonitosti, ki sta ju zoper omenjeni pravnomočni sklep vložila tako obsojenčev zagovornik kot vrhovni državni tožilec, ugotovilo, da med epidemijo covida-19, ki je bila v Sloveniji razglašena 12. marca letos, v zadevah, ki niso bile kot nujne določene z odredbami predsednika Vrhovnega sodišča ali z zakonom, procesni roki niso tekli - in sicer od 16. marca do vključno 31. maja 2020.

Vrhovno sodišče je v konkretni zadevi tako ugotovilo, da postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora v času spomladanske epidemije niso bili opredeljeni kot nujni, zato je rok za vložitev pritožbe na odločitev prvostopenjskega sodišča začel teči s 1. junijem in se je iztekel 15. junija. Iz navedenega sledi, da je bila obsojenčeva dopolnitev pritožbe vložena pravočasno, zato bi Višje sodišče o njej moralo odločiti, je ugotovilo Vrhovno sodišče. Sklep Višjega sodišča je tako razveljavilo in ga sodišču vrnilo v novo odločanje.

V tej zadevi je odločal sodni senat, ki so ga sestavljali vrhovne sodnice in sodnika Branko Masleša kot predsednik ter Marjeta Švab Širok, Barbara Zobec, mag. Kristina Ožbolt in dr. Mile Dolenc kot člani.

 

Sklep I Ips 31936/2014 (zapis PDF)

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Močnejši je položaj toženca.
Potior est condicio defendetis.