zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič v Haagu predstavil področje ureditve ločenih mnenj

datum: 28.01.2020
vir: Vrhovno sodišče

Mednarodno kazensko sodišče (MKS) v Haagu je dne 23. januarja 2020 slovesno začelo novo sodno leto. Slovesnosti se je med povabljenimi gosti udeležil tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič. Otvoritveno slovesnost so z nagovori zaznamovali predsednik MKS Chile Eboe-Osuji, tožilka pri MKS Fatou Bensouda in predsednik Združenja odvetnikov pri MS Peter Haynes QC.

 

Predsednik MKS je v govoru izpostavil pomen delovanja takšne mednarodne sodne institucije za krepitev načel pravne države in pravičnosti ter opozoril na sovpadajočo obletnico spomina na holokavst, kot primer zločinov, ki upravičujejo nujnost tudi sodne reakcije mednarodne skupnosti na tovrstna dejanja. Tožilka pri MKS je posebej poudarila pomen okoliščine, da nihče, niti najvišji državni voditelji ne smejo in ne morejo biti izvzeti od odgovornosti za zločine, ki jih izvršijo v okviru svojih pristojnosti in z zlorabo oblastne moči. Predsednik Združenja odvetnikov pri MKS je v svojem nagovoru predstavil pomen in nujnost zagotavljanja ustrezne, kvalitetne obrambe obtoženim pred MKS, vendar hkrati še posebej pomen skrbi, ki jo v postopkih pred MKS zagotavljajo žrtvam kaznivih dejanj.

Po otvoritveni slovesnosti je sledilo delovno srečanje, kjer so v prvem delu sodniki MKS s predstavniki vrhovnih sodišč iz različnih delov sveta obravnavali izkušnje in perspektive pri določanju časovnih okvirjev pri sprejemanju in izdelavi pisnih odpravkov sodnih odločitev. V drugem delu pa se je obravnavalo vprašanje (ne)sprejemljivosti ločenih mnenj pri odločanjih mednarodnih in najvišjih sodišč v posamezni državi. Med povabljenimi uvodnimi govorci je v drugem delu predsednik Vrhovnega sodišča RS predstavil zakonsko ureditev ločenih mnenj v civilnem in kazenskem postopkovniku, dosedanje izkušnje z ločenimi mnenji ter različne vidike, ki so bili predstavljeni v razpravah o ločenih mnenjih v naši državi. V razpravah je bilo glede obeh izpostavljenih tem mogoče zaznati veliko raznolikost stališč in praks, zaradi česar je še posebej dobrodošla in koristna razprava o tako ključnih vprašanjih, ki zadevajo učinkovito delo mednarodnih kot tudi nacionalnih sodišč, kar je izrecno izpostavil v zaključnih besedah tudi predsednik MKS, Chile Eboe-Osuji.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Brez krivde je, kdor mora ubogati.
Eius nulla culpa est, cui parere necesse sit.