zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

S Hišo za otroke do otrokom manj stresnih sodnih postopkov

datum: 09.10.2018
vir: Vrhovno sodišče

Z zaključnim dogodkom in podpisom pisma zaveze o sodelovanju zaključili pripravljalna dejanja skupnega projekta Evropske komisije in Sveta Evrope “Barnahaus/Hiša za otroke”. Hiša za otroke v Sloveniji je namenjena izpeljavi otroku prijaznega in učinkovitega sodnega postopka.

S podpisanim pismom zaveze o sodelovanju pri vzpostavitvi prve Hiše za otroke so se  zaključila pripravljalna dejanja omenjenega skupnega projekta Evropske komisije in Sveta Evrope, pri katerem poleg ministrstev za pravosodje, za zdravje in za notranje zadeve ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Vrhovnega državnega tožilstva in Generalne policijske uprave, sodeluje tudi Vrhovno sodišče Republike Slovenije. 

Gre za projekt, katerega cilj je vzpostavitev Hiše za otroke v Sloveniji, ki je v prvi vrsti namenjena izpeljavi otroku prijaznega in učinkovitega sodnega postopka, ko gre za obravnavo kaznivih dejanj spolnih zlorab pri otrocih. Model Barnahus (islandsko »hiša za otroke«) je vodilni evropski model za usklajeno, otrokom prijazno, medinstitucionalno in multidisciplinarno obravnavo spolne zlorabe in drugih oblik nasilja nad otroki. Prva hiša za otroke je začela delovati leta 1998 na Islandiji. Osnovni namen modela Barnahus je, da se otrok izogne ponavljajočim razgovorom s predstavniki različnih služb na različnih lokacijah, tako da se zagotovi sodelovanje med ustreznimi sodnimi, socialnimi in zdravstvenimi akterji na otrokom prijazni lokaciji.

Leta 2017 je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o ustanovitvi Hiše za otroke v Sloveniji, za pomoč pri tem procesu pa je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, katere člani so tudi predstavniki sodstva. Medresorska delovna skupina se od takrat redno srečuje ter raziskuje pravne, politične in praktične priložnosti in ovire glede ustanovitve Hiše za otroke v Sloveniji. Poleg tega je aktivno vključena v proces priprave Nacionalnih smernic. Te vsebujejo niz vodilnih načel za ustanovitev in delovanje prve Hiše za otroke v Sloveniji. Nacionalne smernice in proces ustanovitve Hiše za otroke v Sloveniji kažejo precejšen napredek pri zavezi Republike Slovenije, da bo zagotovila otrokom prijazno pravosodje in jim omogočila podporo v skladu s pravnimi obveznostmi in smernicami EU in Sveta Evrope. Z vidika Vrhovnega sodišča RS pa celoten projekt predstavlja nadaljevanje prizadevanj sodstva preko realizacije informativnih gradiv ter varnih sob, ki že obstajajo na nekaterih sodiščih. Pomembna vrednost projekta je tudi v izobraževanju potrebnega števila strokovnjakov za opravljanje razgovora z otrokom. S strokovnim razgovorom se pomembno zmanjša dodatna travmatizacija otroka, je pa tudi nujen pogoj za to, da sodniki od otroka pridobijo pristne podatke, ki so potrebni za korektno izvedbo sodnih postopkov.

 

 

 

Posebna določila se ne smejo razširjati na podobne primere.
Singularia non sunt extendenda.