Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Študijski obisk visoke delegacije iz Uzbekistana

03.07.2024 / Vrhovno sodišče

Obiska visoke delegacije iz Uzbekistana na Vrhovnem sodišču RS

Vrhovno sodišče je včeraj obiskala visoka delegacija iz Uzbekistana, ki se je v okviru študijskega obiska med drugim seznanila s pristojnostmi in organizacijo Vrhovnega sodišča RS kot najvišje sodne instance v Sloveniji. Precej pozornosti je bilo namenjene tudi vlogi Vrhovnega sodišča pri poenotenju sodne prakse. Člane delegacije je uvodoma nagovoril predsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević. Na njihovo željo pa je nato odgovoril na vprašanja o položaju Vrhovnega sodišča.

Delegacija iz Uzbekistana, v kateri so bili predstavniki Vodstva Inštituta za zakonodajna in primerjalnopravna vprašanja pri Uradu predsednika Uzbekistana, Ustavnega sodišča Uzbekistana ter Vrhovnega sodišča Uzbekistana, je Slovenijo obiskala v okviru študijskega obiska v zvezi z implementacijo nove Ustave Uzbekistana. Poleg predstavitve delovanja slovenskega Vrhovnega sodišča je člane delegacije najbolj zanimala relacija do Upravnega sodišča ter Ustavnega sodišča RS, saj imajo tudi v Uzbekistanu obe vrsti sodišč s podobno razmejitvijo pristojnosti, ob čemer je upravno sodstvo v tamkajšnjem sodnem sistemu še v začetni fazi razvoja.

Poleg predsednika Đorđevića sta člane delegacije iz Uzbekistana nagovorila tudi direktor Centra za informatiko mag. Bojan Muršec, ki je spregovoril o digitalizaciji sodnih postopkov in opravil v naši državi tako z vidika sodnika kot z vidika strank, ter vodja Službe za odnose z javnostmi mag. Jaša Vrabec, ki je med drugim spregovoril o slovenskem sodnem sistemu in o vlogi Vrhovnega sodišča, nekaj pozornosti pa je namenil tudi približevanju sodstva državljanom.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.