Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

O vprašanju Vrhovnega sodišča bo odločal Veliki senat Sodišča Evropske unije

04.03.2024 / Vrhovno sodišče

Stavba Sodišča Evropske unije v Luksemburgu

V upravnem sporu se je Vrhovnemu sodišču RS zastavilo pomembno vprašanje, ki se nanaša na sodelovanje s Sodiščem EU. Gre za vprašanje dolžnosti in možnosti Vrhovnega sodišča, da v zadevah, ki se nanašajo na pravo Evropske unije, za razlago tega prava zaprosi sodišče v Luksemburgu.

Bistvo vprašanja se nanaša na vpliv predlogov strank na sodelovanje med Vrhovnim sodiščem RS in Sodiščem EU glede razreševanja vprašanj prava EU. Vprašanje namreč je, ali je Vrhovno sodišče že pri odločanju o tem, ali bo revizijo dopustilo (zadevo obravnavalo po vsebini), dolžno obravnavati predlog stranke za postavitev vprašanja razlage prava EU na Sodišče EU, ter ali se je dolžno do tega v svojem sklepu posebej opredeliti.

Navedeno je povezano tudi z vprašanjem izvajanja revizijskih postopkov ali drugih podobnih postopkov s pravnimi sredstvi pred vrhovnimi sodišči drugih držav članic Evropske unije. Glede na pomen te zadeve bo o njej odločal Veliki senat Sodišča EU v sestavi petnajstih sodnikov, ki bo imel o tem 5. marca 2024 javno obravnavo.

Povezava z odločitvijo Vrhovnega sodišča o tem, da se na Sodišče EU naslovi vprašanje za predhodno odločanje: VSRS Sklep X DoR 380/2022-5

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.