Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Podpora vrhovnih sodnikov prizadevanjem za uresničitev ustavne odločbe

07.02.2024 / Vrhovno sodišče

Izjava predsednika VSRS dr. Miodraga Đorđevića

Vrhovni sodniki podpirajo prizadevanja kolegov za uresničitev odločbe Ustavnega sodišča U-I-772/21-37 z dne 1. 6. 2023 in ukrepe, ki jih je v zvezi s tem sprejel Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva, je v današnji izjavi za javnost po protestnem shodu sodnikov povedal predsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević.

Vrhovni sodniki poudarjajo, da je nujni pogoj za delovanje pravne države izvršitev sodnih odločb, tako odločb rednih sodišč kot odločb Ustavnega sodišča. V dobrobit državljanov, strank naših sodišč. Pri uresničitvi sodnih odločb gre namreč za zagotavljanje pravne varnosti in vladavine prava. Gre za spoštovanje pravnega reda, ki je ključnega pomena za zaščito pravic in pravnih interesov naših državljank in državljanov.

Uresničitev konkretne odločbe Ustavnega sodišča pa je še posebej pomembna, ker se nanaša na materialno neodvisnost sodnikov in opozarja na odnos enakopravnosti med tremi vejami oblasti. Neodvisnost sodstva je namreč temeljni kamen našega sodnega sistema, ki zagotavlja pošteno in pravično obravnavo za vse državljane, je poudaril predsednik Đorđević.
Vsem sodnicam in sodnikom se je osebno zahvalil za njihovo predanost in integriteto ter za njihova prizadevanja za delovanje pravne države in izpostavil, da je njihov skupni interes močno in delujoče sodstvo!

V luči nespoštovanja odločbe Ustavnega sodišča (mineva že 34. dan od izteka roka za njeno izvršitev) bo potekala tudi letošnja otvoritev sodnega leta, ki bo 14. februarja. Tega dogodka se bosta kot posebna tuja gosta udeležila predsednik in podpredsednica avstrijskega Vrhovnega sodišča, prof. dr. Georg Kodek in mag. Eva Marek.

Ponosni smo, da bo Vrhovno sodišče ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo dne 8. 3. 2024 (na povabilo predsednika Đorđevića) obiskal tudi predsednik Sodišča Evropske unije Koen Lenaerts, ki je seznanjen z našo trenutno situacijo. Njegova prisotnost in podpora prizadevanjem slovenskih sodnikov so izjemnega pomena.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.