Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Đorđević gostil predsednika odvetniške zbornice

06.09.2023 / Vrhovno sodišče

Obisk predsednika Odvetniške zbornice Slovenije pri predsedniku Vrhovnega sodišča

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević je danes na delovnem srečanju gostil predsednika Odvetniške zbornice Slovenije Janeza Starmana, s katerim sta se pogovarjala predvsem o možnostih konstruktivnega sodelovanja ter o skupnem prispevku k razvoju pravosodja in razvojno naravnani viziji pravosodja.

Na prvem formalnem srečanju s predsednikom odvetniške zbornice je predsednik Đorđević pozdravil prizadevanja na področju odvetniških izobraževanj in specializacije, izpostavil pa je kazensko področje ter pomen iskanja ravnovesja med učinkovitim vodenjem postopka in varstvom človekovih pravic. Predsednik Vrhovnega sodišča RS je omenil še zastopanje strank po Zakonu o brezplačni pravni pomoči in prizadevanja sodišč za prenos pristojnosti odločanja o dodelitvi brezplačne pravne pomoči na drugo institucijo. Oba s predsednikom Odvetniške zbornice Slovenije sta se strinjala, da bi bilo treba prenoviti Zakon o brezplačni pravni pomoči.

Sogovornika sta med drugim spregovorila še o primanjkljaju sredstev za stroške sodnih postopkov, kar je neposredno povezano tudi s povračili stroškov odvetnikom za zastopanje. Ker spremenjena odvetniška tarifa pri dodelitvi sredstev za delo sodišč ni bila ustrezno upoštevana, bosta tako Vrhovno sodišče RS kot Odvetniška zbornica Slovenije na ta problem znova opozorila Ministrstvo za finance.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.