Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Đorđević na konferenci KranjMUN o delovanju Združenih narodov

06.03.2023 / Vrhovno sodišče

Predsednik Đorđević na konferenci KranjMUN o delovanju Združenih narodov

Predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević se je v petek udeležil mednarodne konference KranjMUN 2023, ki jo pripravljajo dijaki Gimnazije Kranj in je namenjena simulaciji delovanja Organizacije združenih narodov. Predsednik Đorđević je kot častni govorec v uvodnem nagovoru med drugim izrazil zadovoljstvo, ker mlade v današnjem času zanima delovanje pomembnih mednarodnih organizacij, ki igrajo vidno vlogo pri krojenju usode človeštva.

Mednarodno konferenco s simulacijo delovanja Združenih narodov, ki mladim omogoča izobraževanje o mednarodnih odnosih, diplomaciji in delovanju ene najvplivnejših mednarodnih organizacij, so kranjski dijaki tokrat pripravili že četrtič. Predsednik Đorđević je v svojem nagovoru izrazil podporo načinu razmišljanja in delovanja, ki ga kaže organizacija takšnih dogodkov s strani bodočih intelektualcev, ki bodo prej kot slej v svoje roke prevzeli upravljanje naše države. Povedal je, da se je imel v določenem segmentu tudi sam priložnost seznaniti z delom OZN, saj je pred leti kot predstavnik Republike Slovenije sodeloval v Delovni skupini Komisije Združenih narodov za mednarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), in sicer na temo insolvenčnega prava.

Izkušnja sodelovanja z OZN mu je poleg strokovnih izzivov ponudila tudi nekaj vzporednic z delom sodnikov, je povedal predsednik vrhovnega sodišča in pojasnil, da si tako, ko se Združeni narodi trudijo za uveljavljanje politike miru in zagotavljanja varnosti v vseh kotičkih našega planeta, sodniki prizadevajo za varovanje in udejanjanje vladavine prava.

Poleg tega je predsednik Đorđević udeležencem mednarodne konference na kratko orisal sodniški poklic, in sicer predvsem skozi segment stalnega izobraževanja in usposabljanja kot temelja sodnikovega poklicnega standarda in merila njegovega odnosa do sodniškega poslanstva, skozi pomen neodvisnosti in nepristranskosti sodstva in sodnikov, ki predstavljata temeljni pogoj za obstoj demokracije, varstvo človekovih pravic in svobodo vsakega posameznika, in tudi skozi sodniško etiko, ki mora sodnike voditi pri njihovem delovanju in zaradi katere morajo ves čas vrednotiti svojo vlogo in ocenjevati svoje ravnanje. Spoštovanje sodniške etike pa je po njegovih besedah bistveno tudi zato, ker na njem sloni zaupanje v sodstvo, ki se gradi predvsem na zaupanju vsakemu posameznemu sodniku in na njegovem ravnanju tako v poklicnem kot zasebnem življenju.

Predsednik Vrhovnega sodišča RS je izpostavil še, da lahko prav OZN v precejšnji meri vpliva na to, da zavezanost določenim standardom in spoštovanju pravic vsakogar med nami ne ostane zgolj mrtva črka na papirju, ampak se v čim večji meri udejanja tudi v praksi. Ob tem je dijakom zaželel uspešno delo ter obilico modrosti in poglobljenega razumevanja izzivov sodobnega sveta.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.