sodni postopki

Na Vrhovnem sodišču RS o sodniških insignijah v pravnem izročilu

15.02.2023 / Vrhovno sodišče

CPK_sodniske_insignije_feb23.jpg

Ob otvoritvi razstave, na kateri si je do 23.2.2023 mogoče ogledati najstarejše sodniške meče in palice iz slovenskih muzejskih zbirk, je danes v prostorih Vrhovnega sodišča RS potekala predstavitev knjige Sodniške insignije v evropskem in slovenskem pravnem prostoru.

Zbrane je uvodoma nagovoril generalni sekretar vrhovnega sodišča Rado Brezovar, ki je ob tej priložnosti izpostavil neprecenljiv pomen predstavljenih insignij in hvaležnost do avtorjev, ki so vsak s svojega področja prispevali k izzidu te izjemno pomembne knjige. Gre za znanstveno publikacijo, ki je rezultat intenzivnega sodelovanja strokovnjakov s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, Narodnega muzeja Slovenije, Filozofske fakultete Univerze v Mariboru ter Vrhovnega sodišča RS.

Avtorji Vid Žepič, dr. Tomaž Nabergoj, dr. Polona Vidmar in Igor Zemljič so v knjigi na strnjen način predstavili izvor in pomen simbolnih predmetov, ki so določali pravni položaj, status in vlogo sodnika v nekdanjih družbah. V knjigi je na voljo podroben prikaz izvora in pojavne oblike sodniških insignij v evropskem kontekstu ter pojasnilo o njihovih simbolnih razsežnostih. Avtorji so se posvetili tudi opisu sestave, izdelave in primerjave z drugimi tovrstnimi predmeti doma in v tujini. Dodatno je bralcem na voljo prikaz in analiza upodobitve sodnikov ter njihovih insignij v najstarejših knjigah Centralne pravosodne knjižnice Vrhovnega sodišča ter tudi oris uporabe in pomen sodniških insignij na Ptuju.

Slednje si je moč ogledati na razstavi, ki trenutno poteka na Vrhovnem sodišču RS. V Sloveniji so namreč ohranjeni trije sodni meči, in sicer iz Maribora, Celja in s Ptuja, ki so tokrat prvič na ogled na enem mestu. Meč, nožnica in palica ptujskega mestnega sodnika so celo v evropskem merilu izjemni predmeti, ki dokumentirajo sodno oblast na Ptuju od sredine 16. do konca 18. stoletja. Ob sodnih mečih je na ogled tudi žezlo ljubljanskega mestnega sodnika iz sredine 15. stoletja in teharsko sodniško žezlo iz 17. stoletja.

Razstava bo na ogled do 23. februarja v razpravni dvorani 222 v drugem nadstropju sodne palače v Ljubljani.

 

CPK-insignije_avtorji_15feb23.jpg

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.