Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije
Skoči na vsebino
Logotip - Sodstvo Republike Slovenije

sodni postopki

Predsednik Florjančič pozdravlja ugotovitve in priporočila Evropske komisije

14.07.2022 / Vrhovno sodišče

rule_of_law_2022-B.jpg

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič pozdravlja ugotovitve in priporočila Evropske komisije, navedene v Poročilu o vladavini prava. Sodstvo se bo še naprej intenzivno zavzemalo za krepitev kakovostnega in učinkovitega poslovanja skladno s strateškimi cilji, predstavljenimi ob otvoritvi sodnega leta.

Pozdravljamo ugotovitve Evropske komisije, ki je v Poročilu Evropske komisije o vladavini prava 2022 zaznala dvig zaupanja javnosti v neodvisnost sodstva ter prizadevanja tako Vrhovnega sodišča kot Ministrstva za pravosodje v smeri spremembe Zakona o sodnem svetu, kjer bi se med drugim bolje uredilo predvsem področje disciplinskih postopkov zoper sodnike. Enako pozitivno ocenjujemo priporočilo glede izboljšanja varovalk pri zagotavljanju neodvisnosti sodnikov in tožilcev v primerih parlamentarnih preiskav.

Zaznano izboljšanje na področju digitalizacije je pozitiven premik, saj gre za eno prioritetnih področij, kateremu Vrhovno sodišče intenzivno posveča pozornost in kljub resnim kadrovskim izzivom, ki so posledica kroničnega pomanjkanja sistemskih in razvojnih inženirjev, dosega zaznane premike. Kot izziv izpostavljajo digitalizacijo na področju kazenskih postopkov in objavo prvostopenjskih sodnih odločb. Na obeh področjih potekajo usklajevanja z različnim deležniki z namenom, da bi bili projekti na teh področjih čimprej realizirani.

Spregledan ni ostal tudi neurejen plačni položaj sodnikov, ki je še v reševanju na Ustavnem sodišču ter naknadno neusklajeno znižanje proračuna, ki ga je bilo poleg drugih dveh deležnikov pravosodja deležno tudi sodstvo. Dodatno pozdravljamo, da niso bila sprejeta prizadevanja prejšnje vlade, da bi z Evropski komisiji posredovanimi stališči, kot so med drugim domnevni pritiski na določene sodnike zaradi sprejetih odločitev ali prikaz celo vrhovnih sodnikov kot kršiteljev človekovih pravic, prikazala svoj pogled na delovanje slovenskega sodstva.

  


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.