sodni postopki

Srečanje odbora Mreže predsednikov vrhovnih sodišč Evropske unije letos v Ljubljani

01.04.2022 / Vrhovno sodišče

Fotografija_predsedniki_vrhovnih_sodisc_EU_Ljubljana.JPG

Na letošnjem srečanju odbora Mreže predsednikov vrhovnih sodišč Evropske unije, ki ga 1. aprila 2022 gosti predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič, so udeleženci opredelili aktivnosti navedene povezovalne mreže predsednikov v letošnjem letu in v letu 2023 ter izmenjali stališča o aktualnih izzivih današnjega časa v povezavi z delom sodišč v Evropski uniji.

Nosilna tema srečanja, ki je potekalo danes v prostorih Vrhovnega sodišča RS, je bila pomen obrazložitev sodnih odločb vrhovnih in drugih sodišč. Pri tem so udeleženci izmenjali stališča glede različnih praks vsebinskega oblikovanja sodnih odločb, še posebej na evropskih vrhovnih sodiščih in njihovega vpliva na razvoj sodne prakse ter utrjevanja pravne gotovosti. Sogovorniki so se pri tem dotaknili tudi vprašanja usposabljanja sodnikov začetnikov glede strnjenega pisanja sodnih odločb, vendar z jasno in prepričljivo obrazloženimi stališči glede dejanskih in pravnih vprašanj. Opozorjeno je bilo na vse večji vpliv in upoštevanje sodb Sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice na vsebinsko utemeljevanje sodnih odločb nacionalnih sodnikov.

V nadaljevanju so udeleženci nekaj časa namenili pogovoru glede situacije v Ukrajini in v zvezi s tem obravnavali  vprašanje morebitne pravne ureditve štipendiranja ukrajinskih otrok, ki so se kot begunci znašli v državah Evropske unije.

Glede na zaključke srečanja bo leto 2022 v znamenju obravnave tem, kot so umetna inteligence v sodstvu, spoštovanje vladavine prava ter zviševanje zaupanja javnosti v pravni sistem. Dodatno bodo obravnavali tudi problematiki etičnega ravnanja in disciplinskih postopkov zoper sodnike v državah članicah.

Udeležence srečanja je na kratek pogovor o vlogi in pomenu učinkovitega delovanja sodnih sistemov v EU, sprejel tudi predsednik republike g. Borut Pahor.