zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Poslovanje slovenskih sodišč stabilno in uspešno

datum: 08.07.2021
vir: Vrhovno sodišče

Po podatkih EU Justice Scoreboard 2021 slovensko sodstvo še naprej posluje stabilno in uspešno. Vztrajno se izboljšuje tudi zaupanje javnosti v sodstvo.

Danes je Evropska komisija predstavila poročilo EU Justice Scoreborard 2021, ki tako kot vsa leta doslej predstavlja analizo podatkov o poslovanju sodišč držav Evropske unije ter s tem postavlja tudi delovanje slovenskih sodišč v mednarodno primerljiv okvir. Letošnje poročilo je poseben poudarek namenilo vprašanju digitalizacije pravosodnih sistemov. Če je bila še v lanskem poročilu Slovenija med državami z omejenimi možnostmi za elektronsko poslovanje v sodnih postopkih, se je v letošnji izdaji uvrstitev Slovenije vidno izboljšala.

Podrobnejši podatki kažejo, da se pri vprašanju spletnega dostopa do splošnih informacij sodišč Slovenija nahaja na 7. mestu, pri uporabi digitalnih orodij za komuniciranje med sodišči in s strankami pa se nahaja v sredini - na 12. mestu. Prav tako visoko se umeščajo slovenska sodišča (7. mesto) pri uporabi digitalnih rešitev za začetek in spremljanje postopka v civilnih, gospodarskih in upravnih zadevah. Dodatno je izpostavljen tudi dostop do sodnih odločb, kjer slovensko sodstvo, ki javnosti omogoča spletni dostop do odločb Vrhovnega in višjih sodišč, zaseda 9. mesto.

Osrednji del poročila je še vedno namenjen poslovanju oz. učinkovitosti sodišč. Podrobnejši podatki (za leto 2019) kažejo, da se število prejetih zadev na civilnem, gospodarskem in upravnem področju sicer počasi znižuje, a po drugi strani Slovenija glede števila novih zadev na prebivalca še vedno ostaja povsem pri vrhu med državami Evropske unije (4. mesto). Prav tako pa je slovensko sodstvo v samem vrhu glede obvladovanja števila prejetih zadev (2. mesto) – slovenska sodišča namreč že vrsto let zapored rešijo več zadev, kot jih med letom prejmejo. V samem vrhu je tudi glede na pričakovani čas rešitve posamezne zadeve, kjer zaseda 5. mesto med vsemi državami članicami EU. Podatki o proračunu sodstva sicer kažejo, da Slovenija relativno veliko sredstev nameni za sodstvo, a ob dejstvu, da so sodišča v Sloveniji pristojna tudi za področja, ki v nekaterih državah ne sodijo v pristojnost in s tem v proračun sodstva (npr. zemljiška knjiga, izvršba), visoka uvrstitev ni presenetljiva.

Vrsto let je bila Slovenija glede vprašanja percepcije neodvisnosti sodstva med najslabše ocenjenimi državami v EU. Po najnovejši raziskavi Eurobarometer iz leta 2021, ki je bila podlaga za letošnji EU Justice Scoreboard, zaupanje v neodvisnost sodstva v Sloveniji narašča. Naša država se je glede zaupanja v neodvisnost sodstva med splošno javnostjo uvrstila na 20. mesto (leta 2017 je bila na 24. mestu), med podjetniki pa na 19. mesto.

Slovenija je pri vrhu med državami EU, ki redno izvajajo celovite raziskave o zadovoljstvu strokovne javnosti in uporabnikov z delovanjem sodišč ter na podlagi raziskav izvajajo različne konkretne ukrepe za izboljšanje delovanja sodnega sistema. Prav tako je Slovenija visoko uvrščena (3. mesto) glede dostopnosti za otroke in upoštevanja potreb otrok v sodnih postopkih.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Za enake delikte je treba izreči enako kazen.
Paribus delictis par imponenda est poena.