zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na zasedanju Svetovnega združenja pravnikov

datum: 08.07.2021
vir: Vrhovno sodišče

V španskem glavnem mestu Madrid je v ponedeljek in torek potekalo zasedanje Svetovnega združenja pravnikov (WJA), ki se ga je na posebno vabilo predsednika WJA Javierja Cremadesa udeležil tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič. Udeleženci so se prvi dan poklonili spominu na lani preminulo ameriško vrhovno sodnico Ruth Bader Ginsburg, drugi dan pa je bila pozornost namenjena problematiki vladavine prava. Udeležence kongresa je sicer nagovoril tudi španski kralj Felipe VI, ki je med drugim izpostavil pomen načela pravne države in v tem okviru tudi neodvisnosti sodstva.

Udeleženci kongresa so precej pozornosti namenili vladavini prava v 21. stoletju. Predstavljeni so bili pogledi na pomembnost neodvisnosti sodišč v Evropi, Severni in Južni Ameriki, razprava pa je bila poleg tega namenjena tudi pomenu svobode medijev za demokracijo.

V okviru sekcije o neodvisnosti sodstva v Evropi je drugi dan zasedanja udeležence nagovoril tudi predsednik Florjančič. Opozoril je na pomen uravnoteženih razmerij med različnimi vejami oblasti, ki se lahko nevarno zamajejo na škodo neodvisnosti sodstva. V tem kontekstu je opozoril na lanske nesprejemljive izjave najvišjih predstavnikov izvršilne oblasti, zaradi katerih je na njegovo pobudo nato prišlo do javnega srečanja med predstavniki vseh treh vej oblasti pri predsedniku republike, na katerem so razpravljali o razmerjih med vejami oblasti in izboljšanju sodelovanja ter komunikacije. Javnost se je imela na ta način možnost seznaniti s pomenom neodvisnosti sodstva ter s tem, kje pri tem nastajajo težave.

Predsednik slovenskega Vrhovnega sodišča je predstavil tudi odločbo Ustavnega sodišča RS o spornosti parlamentarne preiskovalne komisije, ki naj bi ugotavljala politično odgovornost (tudi) sodnikov v zvezi z določenimi sodnimi postopki. V zaključnem delu pa je poudaril, da je zagotavljanje neodvisnosti sodstva nikoli končana zgodba, ki terja neprestano čuječnost. “Zgledna ustavna in zakonska ureditev namreč ne zadoščata, da bi bili lahko brezskrbni pri tem izjemno pomembnem vprašanju, ki v temelju zagotavlja obstoj pravne države,” je še izpostavil predsednik Florjančič.

Prvi dan zasedanja je bil sicer namenjen spominu na preminulo dolgoletno ameriško vrhovno sodnico Ruth Bader Ginsburg, ki se je v kolektivni spomin zapisala predvsem zaradi zavzemanja za enakost spolov in državljanske pravice. Ginsburgova je bila tudi prva ženska, ki je prejela nagrado Svetovnega združenja pravnikov za mir in svoboščine, ki ima na področju prava podobno veljavo kot Nobelova nagrada. V okviru poklona preminuli ameriški vrhovni sodnici so podelili tudi častne medalje z njenim nazivom. Zaradi njihovega zavzemanja za enakost spolov jih je prejelo osem pravnic, med njimi tudi predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde.

Srečanje se je isti dan nadaljevalo še z razpravo o prispevku mednarodnih sodišč k enakopravnosti in spoštovanju načel pravne države. V njej so med drugimi sodelovali predsednik Evropskega sodišča za človekove pravice prof. Robert Ragnar Spanó, podpredsednica Sodišča EU Rosario Silva de Lapuerta in predsednik Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Piotr Hofmański.

Zasedanje Svetovnega združenja pravnikov je sicer predstavljalo uvod v slovesno obeležitev Svetovnega kongresa pravnikov, ki bo v začetku decembra v Kolumbiji.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Breme dokazovanja leži na tožniku.
Actori incumbit onus probandi.