zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Razpravna dvorana za večje število udeležencev

datum: 14.04.2021
vir: Okrožno sodišče v Ljubljani

Epidemija bolezni covid-19 je zaradi preventivnih ukrepov in številnih priporočil NIJZ dalj časa trajajočo prostorsko stisko sodišča še poglobila. Ministrstvo za pravosodje je na podlagi javnega natečaja za potrebe Okrožnega sodišča v Ljubljani najelo veliko, opremljeno, dvorano v prostorih Gospodarskega razstavišča na lokaciji Dunajska cesta 18, Ljubljana, z možnostjo pregrajevanja na dve manjši dvorani. Na tej lokaciji se bodo opravljale glavne obravnave v sodnih postopkih z večjim številom udeležencev, ki jih zaradi prostorskih razmer ni mogoče izvesti v sodni stavbi na Tavčarjevi 9, Ljubljana.

Sodišče bo sodobno opremljeno razpravno dvorano, imenovano Galerija, ki jo je pristojno ministrstvo najelo za obdobje najmanj petih let, uporabljalo v večjih kazenskih in civilnih zadevah, saj so potrebe po večji razpravni dvorani na sodišču že dlje časa prisotne. Največja dvorana na Tavčarjevi 9 v običajnih razmerah omogoča prisotnost le okrog 70 oseb, v času covid ukrepov pa je zaradi zagotavljanja varne medsebojne razdalje, v skladu s priporočili NIJZ v njej lahko okvirno le 30 oseb. Zato so se v času ukrepov in priporočil NIJZ za omejitev širjenja nalezljive bolezni potrebe po zagotovitvi večje dvorane še dodatno okrepile in izkazale za nujne. Celotno poslovanje sodišča se je namreč moralo prilagoditi epidemiološkim razmeram, zato so največje ovire za razpisovanje narokov nastale v večjih sodnih postopkih, ki jih sodniki niso mogli razpisovati, saj prostorski pogoji niso zagotavljali varnega okolja za večje število udeležencev. Nova dvorana bo zaradi velikosti omogočila razpisovanje obravnav tudi v teh zadevah, saj je v njej dovolj prostora za senat petorice, obdolžencev, večje število zagovornikov, tožilcev, pravosodnih policistov, sodnih tolmačev ter ostale udeležence postopkov kot tudi za zainteresirano javnost. Dvorana je na področju avdio-video tehnike izredno sodobno opremljena in ustreza visokim tehničnim standardom ter zagotavlja dobro vidnost in slišnost vsem prisotnim (videokonferenčni sistemi, snemalne naprave, mikrofoni, ozvočenje, TV zasloni, multimedijske naprave, itd.). Celoten prostor je mogoče s predelnimi stenami pregraditi in prilagoditi v dve dvorani, če bi se izkazale tovrstne potrebe. Prostor je dostopen tudi za gibalno ovirane osebe.

Nova lokacija bo za sodišče, vsaj na začetku, predstavljala velik logistični izziv, saj bodo sodniki in sodno osebje, ki delajo na zadevah, ki se bodo tam obravnavale, morali prilagajati svoje poslovanje. Prav tako se bodo novi lokaciji morali prilagoditi tožilci, zagovorniki in obdolženci ter ostala javnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obravnave z večjim številom udeležencev bodo odslej potekale na Gospodarskem razstavišču, na lokaciji Dunajska cesta 18, Ljubljana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dvorana, v kateri bo sodišče opravljalo večje kazenske in civilne procese

Povezava do zemljevida za dostop do Gospodarskega razstavišča zaradi prenove Dunajske ceste - https://www.gr-sejem.si/

 

Daj mi dejstva in dal ti bom pravico.
Da mihi facta, dabo tidi ius.