zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič med predajo letnega poročila znova opozoril na prostorsko stisko

datum: 22.05.2018
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič je včeraj predal Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču. Ob tem je ministru predstavil nekatere ključne poudarke iz poročila in izpostavil, da je sodna veja oblasti naredila precej za dobro poslovanje sodstva, zdaj pa pričakuje odločilnejši prispevek k izboljšanemu delovanju v okviru njunih pristojnosti tudi od izvršilne in zakonodajne veje oblasti.

 

Predsednik Florjančič je med pogovorom z ministrom Klemenčičem znova opozoril na hudo prostorsko stisko ljubljanskih sodišč, ki je akutna in terja hitro odzivnost, čeprav je razumljivo, da bodo rešitve terjale določeno daljše obdobje. Glede na vedno nove pristojnosti, ki se dodeljujejo sodstvu, je predsednik Vrhovnega sodišča kot vprašljivo izpostavil tudi nadaljnje zmanjševanje števila sodnikov. Ob tem je ocenil, da bi se tudi preko zakonodajnih rešitev kazalo zavzemati za nekatere spremembe, denimo za prenos nekaterih področij delovanja izven pristojnosti sodstva.

Poleg omenjenega je predsednik Florjančič ministra Klemenčiča opozoril še na težave pri izvajanju programa Izboljšanja kakovosti sodstva (slednji med drugim vključuje mentorstvo novim sodnikov, izobraževanje sodnega osebja, izdajo vodnikov za nove sodnike in za posamezne sodne postopke - kar je vse skupaj povezano z načeli pravičnega sodnega postopka), saj zastoji pri financiranju programa ogrožajo njegovo nadaljnje izvajanje in tudi učinkovito porabo evropskih sredstev. Zato si predsednik VSRS na tej točki želi konstruktivnejšega pristopa odločujočih organov izvršilne veje pri tem projektu ter razumevanja pomena tega projekta za delovanje sodnega sistema.

Sogovornika sta se sicer dotaknila tudi nujnosti sprememb zakonodaje glede ureditve pravniškega državnega izpita in optimizacije mreže sodišč, spregovorila pa sta še o načelnem stališču Sodnega sveta v zvezi z omejevanjem obdobja dodelitve sodnikov v različne institucije, povezane s sodnim sistemom (npr. Ministrstvo za pravosodje, Sodni svet, itd.).

Praksa je najboljši razlagalec zakonov
Consuetudo est optima legum interpres.