zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

mediacija

 

 

 

Številka: Su 020503/2010

 

Datum: 1.3.2010

 

 

Obvestilo za javnost

 

Okrožno sodišče na Ptuju je 1.3.2010 pričelo s postopkom alternativnega reševanja sporov (mediacije) na pravdnem, nepravdnem, izvršilnem, družinskem in gospodarskem oddelku. V program alternativnega reševanja sporov sta vključeni tudi Okrajno sodišče na Ptuju in Okrajno sodišče v Ormožu.

 

Mediacija je način reševanja spora, v katerem mediator, ki ni razpravljajoči sodnik, pomaga strankam, da bi z dogovarjanjem in pogajanji dosegli sporazumno rešitev spora in uredili medsebojna razmerja. Postopek mediacije je neformalen, hiter, neobvezujoč in zaupen. Mediator poskuša doseči boljšo komunikacijo med strankami in uskladiti nasprotujoče se interese. Sodna poravnava ima enako moč kot pravnomočna sodba.

 

Na Okrožnem sodišču na Ptuju, Okrajnem sodišču na Ptuju in Okrajnem sodišču v Ormožu bodo sodniki predlagali strankam izvedbo postopka mediacije, lahko pa jo bo predlagala vsaka stranka v postopku in to v pravdnih, nepravdnih, izvršilnih, družinskih in gospodarskih zadevah. Skladno z določili Zakona o alternativnem reševanju sodnih sporov pa bo lahko sodnik izdal tudi sklep o obvezni napotitvi na mediacijo. Iz dosedanje prakse drugih sodišč v mediacijskih postopkih so najpogostejši predlogi za mediacijo v odškodninskih sporih, sporih v zvezi s skupnim premoženjem, zaradi plačil, v družinskih razmerjih zaradi zaupanja otrok in stikov, v sporih iz gradbenih pogodb in sporih med delničarji.

 

Stranke lahko na Okrožnem sodišču na Ptuju dobijo posebno pisno obvestilo o mediaciji. Za informacije pa se lahko na sodišče obrnejo tudi po telefonu 02/748-08-00.

 

 

Predsednik sodišča

Višji sodnik

Andrej ŽMAUC

 

 

 

PROGRAM ARS

PRAVILNIK IN NAVODILA O POSTOPKU MEDIACIJE

SEZNAM MEDIATORJEV IN MEDIATORK

SPREMEMBE IN DOPOLNITVE SEZNAMA MEDIATORJEV IN MEDIATORK

 

 GENERALNO POVABILO K SKLENITVI POGODBE - OBVESTILO MEDIATORJEM

 

 

 

Ni kazni brez zakona.
Nulla poena sine lege.