zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Z mediacijo do hitrejše sodne odločitve

datum: 26.08.2010
vir: Višje sodišče v Ljubljani

V času od 1.9.2009, ko teče program mediacij v pritožbenem postopku na Višjem sodišču v Ljubljani, smo prejeli pisma strank ter slišali veliko zanimivih izjav strank in mediatorjev, ki zelo dobro ponazorijo vsebino mediacij in zadovoljstvo strank po zaključeni mediaciji.

Zato smo zbrali nekaj resničnih izjav, ki so lahko v pomoč pri še boljšem razumevanju, kaj je mediacija in katere so prednosti takšnega reševanja sporov (izjave so anonimizirane).

“V mediaciji, v kateri je bil spor glede medsosedskih odnosov in so se stranke odločile za rešitev spora z izravnavo meje (za kar je bila potrebna odločba GURS), je stranka mediatorki pred uspešnim zaključkom mediacije napisala pismo (ime v pismu je izmišljeno): "Odločba GURS nosi datum ..., pritožbeni rok je 15 dni. Jaz sem skoraj 100% preprican da se ne bo noben pritozil. Torej bo Odločba čez nekaj dni pravnomočna. Takoj zatem bom umaknil tožbo in vas o tem pisno obvestil, če prav razumem z uradnim dopisom na ..., v roke: gospa...?
Tudi vam želim prijeten dopust. Hvala za vašo strokovnost, potrpljenje, modrost in živce. To je dokaz, da je možno še tako zapleteno stvar rešiti!“

„Samo predstavljam si lahko, kakšno matranje in stroški bi bili s tem predmetom pri rednem sodnem postopku!! Vi ste prihranili obema strankama veliko stroškov in energije!! "

„Zadovoljstvo je pri obeh strankah. Sedaj je mir med mano in sosedom Zajcem. Jaz ga lepo pozdravim.
Vi ste rešili problem. In to šteje. Še enkrat hvala. Lep pozdrav."
 

Šteje se, da so viseči plodovi del zemljišča.
Fructus pendetes pars fundi videntur.