zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Dve desetletji mediacij

datum: 17.05.2021
vir: Okrožno sodišče v Ljubljani

Letos mineva 20 let izvajanja mediacij na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Sodišče je bilo prvo v Sloveniji, ki je leta 2001 pričelo izvajati mediacije, o katerih sicer že teče spor pred sodiščem. V ta namen je bila vzpostavljena posebna služba za alternativno reševanje sporov.

Idejni vodja poskusnega izvajanja mediacij je bil takratni predsednik sodišča Aleš Zalar. Mediacije so se sprva odvijale v pravdnih, za tem pa še v družinskih in gospodarskih sporih. Kasneje so se izvajale tudi v stečajnih zadevah. Dve desetletji izvajanja mediacij kot sodišču pridruženega programa, kažejo na to, da so stranke reševanje sporov zelo dobro sprejele, saj se v več kot polovici primerov spori zaključijo uspešno (sklenjena poravnava, umik tožbe).

Med glavne prednosti mediacije sodijo zlasti pomoč nevtralne tretje osebe - mediatorja, neformalnost postopka, njegova zaupnost in hitrost, reševanje več odprtih vprašanj, večja prilagodljivost, nadzor, sodelovanje in boljše razumevanje zadeve. Hkrati gre za cenovno ugodnejši postopek. Stranke ne plačajo stroškov mediacije v sporih iz razmerij med starši in otroki, za druge spore, razen gospodarskih, pa so prve tri ure mediacije brezplačne. Stroški se trenutno krijejo iz evropskih sredstev.

Okrožno sodišče v Ljubljani skupaj z mediatorji skozi vsa ta leta širi „model sodišču pridružene mediacije“ in prenaša primere dobre prakse tako domačim kot mednarodnim institucijam. K nadgradnji in zakonski podlagi reševanja sporov je prispeval zakonodajalec, ki je leta 2009 sprejel poseben Zakon o alternativnem reševanju sodnih sporov in tako uzakonil mediacijo na vseh prvostopenjskih sodiščih.

Od leta 2001 do vključno aprila leta 2021 so stranke v postopkih pred ljubljanskim in okrajnimi sodišči tega okrožja podale soglasje za postopek mediacije v 16.041 zadevah. Od tega je bilo uspešno rešenih 8.254 zadev, kar je dobra polovica vseh zadev. S tem je mediacija pomembno prispevala k številu rešenih zadev na tukajšnjem sodišču. Opažamo, da je mirno reševanje sporov med strankami tudi sicer vedno bolj cenjeno. Na takšen način se sodni postopek praviloma konča na prvi stopnji. To pomeni, da so razbremenjena tudi instančna sodišča. Spor se reši brez napornega izvajanja dokazov, torej tudi brez zaslišanja strank in prič. V mediacijskih postopkih javnost ni prisotna, zato se spor praviloma reši brez izpostavljanja strank javnosti. Povratne informacije, ki jih pridobivamo s pomočjo anket med strankami in ostalimi udeleženci v postopku mediacije kažejo, da so stranke z delovanjem sodišča zadovoljne. Predvsem pa je pomembno poudariti, da je rešitev spora v mediaciji rezultat soglasja strank sodnega postopka. Mediator, ki vodi mediacijo, strankam zgolj pomaga, da same pridejo do rešitve, ki je za obe strani sprejemljiva. Pri tem je mediator dostikrat izpostavljen težkim in kompleksnim zgodbam strank, ki so širše od konkretnega sodnega spora. Te za sodno odločitev praviloma niso pomembne, v mediaciji pa so dostikrat temelj za oblikovanje novih rešitev.

Zavedamo se, da je mediacija učinkovit in gospodaren način reševanja sporov, v katerem se glede na dinamiko življenja iščejo rešitve za prihodnje odnose, pa naj bodo to osebni, družinski ali poslovni odnosi med strankami. Stremimo k temu, da bo sodišču pridružena mediacija še naprej živela in prepoznavna v družbi kot dobra praksa reševanja konfliktnih razmerij tudi potem, ko se spor že preseli na sodišče.

 

Več informacij o postopku mediacije kot sodišču pridruženem programu je na spletni strani Okrožnega sodišča v Ljubljani https://www.sodisce.si/okrolj/mediacija/ ter na https://nasodiscu.si.

 

 

Pri sojenju je naglica zločinska.
In iudicando criminosa est celeritas.