Skoči na vsebino
Logotip - Delovno sodišče v Celju
Skoči na vsebino
Logotip - Delovno sodišče v Celju

Otvoritev sodnega leta 2024 v znamenju vloge in pomena sodstva v družbi

14.02.2024 / Vrhovno sodišče

Otvoritev sodnega leta 2024 - govornik je predsednik VSRS dr. Miodrag Đorđević

V konferenčni dvorani ljubljanske sodne palače je danes potekala tradicionalna Otvoritev sodnega leta 2024. Na dogodku, ki ga je gostil predsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević, so se zbrali številni ugledni gostje in predstavniki pravosodnih institucij, slovesnosti pa sta se udeležila tudi predsednik in podpredsednica avstrijskega Vrhovnega sodišča, dr. Georg Kodek in mag. Eva Marek.

Predsednik dr. Miodrag Đorđević je na slovesnem dogodku poudaril ključno vlogo sodstva kot ene od treh enakovrednih vej oblasti. Izpostavil je, da ima sodna oblast v sistemu delitve oblasti, kot jo določa Ustava, poseben položaj, ki se odraža v poudarjeni vlogi nadzora, še posebej nad izvršilno oblastjo. Sodstvo je zato ključnega pomena za uresničevanje načel pravne države, ki omejuje oblast s pravom. Kot je poudaril, pa sodna neodvisnost ni privilegij sodnikov, ampak pravica državljanov, ki jim zagotavlja nepristranskost sodnih odločitev.

Predsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević

Predsednik Vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević je gostil slovesnost ob odprtju sodnega leta 2024. Prireditev je označil kot praznik sodstva.


V svojih poudarkih predsednik Đorđević razumljivo ni mogel mimo aktualnih perečih problemov v sodstvu. Izpostavil je neustavni plačni položaj sodnikov, neprimerne prostore sodišč in načrtovane nujne spremembe sodniške zakonodaje, ki še vedno niso uresničene. Izrazil je globoko razočaranje nad dejstvom, da morajo sodniki tudi na letošnji Otvoritvi sodnega leta opominjati na vlogo sodstva v družbi, zagotavljanje materialne neodvisnosti sodnikov in osnovne pogoje delovanja sodstva – na pogoje, ki bi morali biti samoumevno zagotovljeni. Obenem je izrazil ponos in veselje, da kljub temu sodstvo še naprej odločno, odgovorno in neomajno izpolnjuje dolžnosti svojega poslanstva: biti v službi državljanov in zanje zagotavljati delujočo pravno državo, spoštovanje Ustave ter pravilno, nepristransko, pravično in učinkovito izvajanje zakonov.

Kot posebna gosta sta se uradnega začetka novega sodnega leta udeležila tudi podpredsednica in predsednik Vrhovnega sodišča Republike Avstrije, mag. Eva Marek in dr. Georg Kodek. Avstrijski gost je v svojem nagovoru slovenskim sodnikom in drugim udeležencem dogodka poudaril, da je edini cilj vseh sodnikov dobra in hitra odločitev; cilj, ki zveni zelo preprosto, v resnici pa je pot do njegove uresničitve vselej kompleksna. Zaradi hitro spreminjajočega se sveta z izzivi digitalizacije, sodnih zadev z elementom ustavnosti in primerov, ki segajo preko meja matične države, je sodniško delo polno izzivov. Ravno zaradi tega ima posebno težo tudi neodvisnost sodnikov, vključno z materialno neodvisnostjo.

Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Avstrije dr. Georg Kodek

Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Avstrije dr. Georg Kodek je poudaril izjemen pomen materialne neodvisnosti sodnikov. 

 

Odločitve sodišč je treba spoštovati, je v svojem nastopu poudaril predsednik Ustavnega sodišča RS dr. Matej Accetto, vključno z odločbami Ustavnega sodišča. Dodal je, da so prav vse pomembne in je posledično nujno, da jih oblast upošteva in dosledno izvršuje. Samo na tak način lahko živimo v pravni državi in verjamemo v vladavino sodstva in prava, ne pa v vladavino posameznega človeka in njegove volje.

Predsednik Ustavnega sodišča RS dr. Matej Accett

Eden od glavnih govorcev dogodka je bil tudi predsednik Ustavnega sodišča RS dr. Matej Accetto.

 

Sodnike je v njihovih prizadevanjih za uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač v svojem nastopu podprl tudi predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman. Tudi on je izrazil razočaranje nad nepoštenim odnosom sistema do sodnikov in odvetnikov, ki se kaže skozi krivice v plačnem sistemu ter mačehovskim odnosom Vlade RS do njihovega dela. Poudaril je, da sta delujoča pravna država in neodvisno sodstvo ter odvetništvo v času, ko tehnologija in znanost spreminjata družbo, še bolj pomembna kot kdajkoli. Neodvisnost sodnikov vključuje tudi materialno neodvisnost, je še dodal predsednik odvetniške zbornice.

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman

Tudi predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman je izrazil razočaranje nad nepoštenim odnosom sistema do sodnikov in odvetnikov, ki se kaže skozi krivice v plačnem sistemu ter mačehovskim odnosom vlade do njihovega dela.

 


 

Posnetek dogodka (YouTube)

 

Otvoritev sodnega leta 2024

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.