Skoči na vsebino
Logotip - Okrajno sodišče v Črnomlju
Skoči na vsebino
Logotip - Okrajno sodišče v Črnomlju

Obvestilo strankam v zvezi s protestnimi shodi sodnikov

03.01.2024 / Vrhovno sodišče

Na fotografiji je zlata tehtnica v odzadju pa kipec grške boginje Justitie.

Na slovenskih sodiščih bodo jutri, 4.1.2024, potekali protestni shodi sodnikov, ki bodo izvedeni po sklepu Glavnega odbora Slovenskega sodniškega društva. V času protestnih shodov, ki se bodo pričeli ob 10. uri in bodo predvidoma trajali največ eno uro, bodo načeloma prekinjene seje oziroma glavne obravnave na sodiščih.

Glavne obravnave in seje bodo prekinjene v vsaki posamezni zadevi posebej, o tem bo odločal predsednik senata, ki bo prisotne obvestil, koliko časa bo prekinitev konkretne zadeve trajala. Stranke obveščamo, da slednje ne pomeni, da so glavne obravnave in seje na sodiščih preklicane. Gre zgolj za prekinitev. Obravnave in seje se bodo takoj zatem nadaljevale. Navodila in pojasnila v zvezi s tem bodo stranke prejele na samih obravnavah oziroma sejah, s strani sodnika, ki vodi zadevo (predsednika senata).

Ostale službe sodišč in javne knjige bodo v tem času poslovale nemoteno.

Protestni shodi sodnikov po slovenskih sodiščih bodo potekali zaradi nespoštovanja ustavne odločbe (U-I-772/21), s katero je Ustavno sodišče ugotovilo, da so predpisi, ki urejajo plače sodnikov, v nasprotju z Ustavo RS. Plače sodnikov so tako nizke, da je s tem prišlo do kršitve načela sodniške neodvisnosti in načela delitve oblasti, saj prejemajo predstavniki ostalih dveh vej oblasti občutno višja plačila. Izvršilna in zakonodajna veja oblasti bi morali skladno s šestmesečnim rokom, ki ga je Ustavno sodišče RS določilo v svoji odločbi, neustavni položaj odpraviti do 3.1.2024, vendar se to ni zgodilo. Sodniki zato protestirajo proti kršenju pravnega reda, s čimer pozivajo k spoštovanju pravne države in vladavine prava.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.