zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

osnovne kontaktne informacije

Na podlagi Odredbe predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije o posebnih ukrepih zaradi nastanka pogojev iz prvega odstavka 83. a člena Zakona o sodiščih in razlogov iz 1. člena ZZUSUDJZ, opr. št. Su 407/2020 z dne 4.5.2020, izdaja predsednik Višjega sodišča v Mariboru

Obvestilo za stranke

ob vhodu v sodno zgradbo je potrebno izvesti vse preventivne ukrepe za preprečitev širjenja nalezljive bolezni SARS-Cov-2 (COVID-19), in sicer:

 1. osebam, ki kažejo jasne znake okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje), se prepreči vstop v sodno zgradbo,
 2. obvezno je razkuževanje rok pred vstopom v sodno zgradbo,
 3. obvezna je uporaba zaščitne maske pred vstopom v sodno zgradbo in ves čas zadrževanja v sodni zgradbi,
 4. obvezno je ohranjanje razdalje med osebami vsaj dva metra,
 5. obvezno je upoštevanje vseh ostalih splošnih priporočil NIJZ za preprečevanje okužb s koronavirusom.

Razen v nujnih zadevah, v času trajanja posebnih ukrepov, stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe:

 1. vloge vlagajo le po pošti ali preko portala eSodstvo v postopkih, kjer je to omogočeno,
 2. za komunikacijo s sodišči uporabljajo objavljene elektronske naslove in telefonske številke v času uradnih ur.

V času trajanja posebnih ukrepov se morajo stranke, njihovi pooblaščenci in druge osebe, ki želijo podatke v zvezi s postopkom in niso vabljeni na sodišče, predhodno najaviti preko objavljenih elektronskih naslovov in telefonskih številk v času uradnih ur.

Navedeni ukrepi bodo trajali do javno objavljenega preklica, vendar največ do 1.7.2020.
Številka: Su 26/2020
Datum: 1.6.2020

Na podlagi prvega odstavka 60. člena in prvega odstavka 61. člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, 94/07 s spremembami in dopolnitvami; v nadaljevanju ZS) in na podlagi Preklica odredbe o posebnih ukrepih zaradi nastanka pogojev iz prvega odstavka 83.a člena ZS in razlogov iz 1. člena ZZUSUDJZ št. Su 407/2020 z dne 27.5.2020 (Uradni list RS, št. 77/20), ki ga je izdal predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, odrejam

Preklic obvestila za stranke

št. Su 26/2020 z dne 11.5.2020

Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije je v zvezi z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARC-CoV-2 (COVID-19) z dne 14.5.2020 ter sklepom Vlade Republike Slovenije z dne 21.5.2020 (Uradni list RS, št. 74/20), s katerim je ta na podlagi Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (Uradni list RS, št. 36/20 in 61/20) ugotovila, da so prenehali razlogi za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi zadevami, z dne 31.5.2020 odredil preklic Odredbe o posebnih ukrepih zaradi nastanka pogojev iz prvega odstavka 83.a člena ZS in razlogov iz 1. člena ZZUSUDJZ z dne 4.5.2020 (Uradni list RS, št. 62/20) ter na njeni podlagi določene druge ukrepe.

Na podlagi zgoraj navedenih razlogov predsednik Višjega sodišča v Mariboru preklicujem Obvestilo za stranke št. Su 26/2020 z dne 11.5.2020.

Predsednik sodišča
Miroslav PLIBERŠEK

Protokol za stranke in druge udeležence v postopkih z dne 1_6_2020

 

Višje sodišče v Mariboru

 • Sodna ul. 14, 2000 Maribor
 • Tel.: (02) 23 47 100 - centrala
 • Faks: (02) 23 47 318
 • E-naslov: urad.vismb@sodisce.si
 • Telefonski klici se snemajo. Zloraba se lahko kaznuje.

Začasni predsednik: Branko Reisman, višji sodnik - svétnik

Direktorica: Suzana Šebalj

 • Tel.: (02) 23 47 100
 • Faks: (02) 23 47 318

Uradna oseba po ZDIJZ: Suzana Šebalj, direktorica

Adrijana Stare, pravosodni svetnik

Katalog JZ

Urad predsednika

Vodja urada: Bojana Dolenc

 • Tel.: (02) 23 47 100
 • Faks: (02) 23 47 318

Vodja kadrovske službe: Polonca Zelenko

Referent za kadrovske zadeve: Valerija Hvala

 • Tel.: (02) 23 47 100
 • Faks: (02) 23 47 368

Poslovni čas sodišča

 • od ponedeljka do četrtka: od 8.00 do 16.00 ure
 • petek: od 8.00 do 15.00 ure

Uradne ure za nevabljene stranke

 • ponedeljek, sreda in petek: od 9.00 do 12.00 ure
 • sreda: 14.00 do 16.30 ure

Oddelki sodišča

Oddelek za civilno sodstvo:

 • Vodja oddelka: Vesna Rezar, višja sodnica - svétnica

Oddelek za kazensko sodstvo:

 • Vodja oddelka: Breda Cerjak Firbas, višja sodnica - svétnica

Oddelek za gospodarsko sodstvo:

 • Vodja oddelka: Janez Polanec, višji sodnik - svétnik

Oddelek za prekrške:

 • Vodja oddelka: Jasminka Pen, višja sodnica - svétnica

Oddelek za izvršbo:

 • Vodja oddelka: Metka Jug, višja sodnica - svétnica

Hišni red

Hišni red v sodni zgradbi določa med drugim, kdaj in kako se morajo obiskovalci izkazati z osebnim dokumentom, in postopek v zvezi s kontrolo obiskovalcev ter pravila o morebitnih omejitvah navzočnosti javnosti na glavni obravnavi zaradi prostorskih in varnostnih razlogov (33. čl. Sodnega reda, Ur. l. RS, št 17/95 z dne 18. 3. 1995, s spremembami in dopolnitvami).

V sodno zgradbo ni dovoljen vstop oboroženim osebam, razen pooblaščenim uradnim osebam zavodov za prestajanje kazni zapora, organom za notranje zadeve in obrambnim silam ob privedbi oseb (33. čl. Sodnega reda, Ur. l. RS, št 17/95 z dne 18. 3. 1995, s spremembami in dopolnitvami).

Ob vstopu v zgradbo varnostnik - vratar preveri na podlagi vabila ali kakšnega drugega pisanja sodišča, kdo vstopa. Varnostnik ob vstopu stranko napoti v nadstropje in sobo, kamor je vabljena oziroma na zahtevo stranke v javno knjigo - zemljiško knjigo ali sodni register, v vložišče ali pisarne sodnih oddelkov (14. čl. Hišnega reda, Su 200100/2011 z dne 10. 10. 2011) .

Če ob vstopu v zgradbo stranka nima vabila ali kakega drugega pisanja sodišča, varnostnik zahteva, da se izkaže z osebnim dokumentom. O tem vodi varnostnik posebno evidenco. Varnostnik vodi tudi evidenco začasno odvzetih predmetov. Po potrebi in kadar se mu zdi primerno lahko varnostnik odredi kontrolo obiskovalcev. Obiskovalca povabi v poseben prostor, kjer pregleda njegove osebne stvari, ki jih ta nosi s seboj. Pri taki kontroli mora biti obvezno prisoten vodja tehnično vzdrževalne službe ali direktor sodišča, o pregledu pa se pripravi zapisnik (15. in 16. čl. Hišnega reda, Su 200100/2011 z dne 10. 10. 2011) .

Dostop do sodnikov, v sodniške kabinete, do predsednikov sodišč brez poprejšnje najave ni dovoljen. Sodnik komunicira s strankami samo na narokih in glavnih obravnavah. V primeru, da stranka hoče vstopiti v sodniški kabinet brez privolitve, varnostnik stranko odstrani, o tem obvesti sodnika in zahteva od stranke, da zapusti prostore sodišča (17. čl. Hišnega reda, Su 200100/2011 z dne 10. 10. 2011)

Pravičnost nikoli ne pride v nasprotje z zakonom.
Aequitas numquam contravenit legi.