Skoči na vsebino
Logotip - Višje sodišče v Kopru
Skoči na vsebino
Logotip - Višje sodišče v Kopru

Elektronsko poslovanje v postopkih zaradi insolventnosti odslej tudi za fizične osebe

06.12.2022 / Vrhovno sodišče

Na fotografiji so 4 lesene kocke z ikonami sodišča, tehtnice, sodnikov in sodniškega kladiva.

Potem ko je elektronsko poslovanje v postopkih zaradi insolventnosti že nekaj let omogočeno različnim profesionalnim uporabnikom informacijskega sistema e-sodstvo ter pravnim osebam, je odslej digitalno poslovanje v teh postopkih na voljo tudi fizičnim osebam, udeleženim v teh postopkih.

Pravnim osebam in profesionalnim uporabnikom sistema e-sodstvo, denimo upraviteljem, odvetnikom ali državnim odvetnikom, je v okviru elektronskega poslovanja v postopkih zaradi insolventnosti že nekaj časa omogočeno vlaganje elektronskih vlog in elektronskih predlogov za začetek postopka zaradi insolventnosti in vlaganje elektronskih prijav terjatev v postopkih zaradi insolventnosti. Poleg tega jim je omogočen tudi vpogled v elektronska pisanja v posameznem postopku zaradi insolventnosti, v katerem nastopajo kot stranka, zastopajo stranko oziroma opravljajo naloge upravitelja.

Vsa našteta opravila, od vlaganja vlog, prijave terjatev in vpogledov preko portala e-sodstvo do vročanja v varni elektronski poštni predal, so v digitalni obliki tako odslej na voljo tudi potrošnikom, podjetnikom in zasebnikom, ki so udeleženi v postopkih zaradi insolventnosti. Za dostop do sistema se morajo uporabniki najprej registrirati preko portala e-sodstvo kot zunanji kvalificirani uporabniki, po uspešni prijavi pa lahko nadaljujejo z elektronskimi opravili na podportalu eINS.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.