zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

predstavitevOKRAJNO SODIŠČE V LJUTOMERU
Prešernova ul. 18, LJUTOMER
9 2 4 0   L J U T O M E R


tel.št.:  (02) 58 44 960
fax št.:  (02) 58 44 977
e-mail: 

Opozorilo:  Telefonski klici se snemajo. Zloraba se lahko kaznuje!

Predsednik sodišča: Oton Nemec

Vodja urada predsednika: Klavdija Zadravec

 

Nastanek Okrajnega sodišča v Ljutomeru


Na podlagi cesarskega sklepa z dne 14.6.1849 je nastalo v Ljutomeru okrajno zborno sodišče, ki je v zadevah, za katere so bila pristojna okrajna zborna sodišča, razsojalo tudi za okrajni sodišči v Gornji Radgoni in Ormožu. Tudi kot mešani okrajni urad je od leta 1854 ostal pristojen za mešane okraje v  Gornji Radgoni in Ormožu. Na podlagi Zakona o organizaciji okrajnih sodišč iz leta 1868 je bilo ponovno organizirano samostojno okrajno sodišče in je tako poslovalo do nemške okupacije leta 1941, ki je sodišča ukinila in postavila pooblaščence za pretežno civilne pravne zadeve. Od obnovitve  sodišč leta 1943 je k sodišču v Ljutomer sodila tudi izpostava v Gornji Radgoni.

Z uredbo o ustanovitvi narodnih in likvidaciji dosedanjih sodišč je Okrajno sodišče v Ljutomeru pridobilo tudi del ukinjenega Okrajnega sodišča v Ormožu (drugi del je pripadel Okrajnemu sodišču na Ptuju). Tako je bilo do leta 1958, ko se je obnovilo Okrajno sodišče v Ormožu. Tega leta je Okrajno sodišče v Ljutomeru tudi prešlo od Okrožnega sodišča v Mariboru pod Okrožno sodišče v Murski Soboti. Leta 1955 se je sodišče preimenovalo v občinsko sodišče, leta 1979 pa je začelo poslovati kot Temeljno sodišče v Murski Soboti - enota v Ljutomeru.

Z reorganizacijo sodišč v RS leta 1995 pa sodišče v Ljutomeru posluje kot Okrajno sodišče.

Zakon ni naklonjen željam razvajenih.
Lex non favet votis delicatorum.