zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

prošnje za snemanje glavnih obravnav

S spremembami Sodnega reda z dne 29. 12. 2016 veljajo nova pravila glede možnosti snemanja in fotografiranja na glavnih obravnavah, kjer javnost ni izključena.

Zaradi nadrejenosti Zakona o kazenskem postopku Sodnemu redu, ki je podzakonski akt, določbe o dovoljenju predsednika Vrhovnega sodišča v primeru kazenskih postopkov ostajajo v veljavi tako za snemanje začetka obravnave in razglasitve odločitve, kot tudi celotne glavne obravnave.

Prošnjo za snemanje in fotografiranje neposredno pred pričetkom obravnave in ob ustni razglasitvi odločitve ter prošnjo za snemanje celotne glavne obravnave je potrebno oddati v poslovnem času sodišča najmanj dva delovna dneva pred začetkom glavne obravnave. Prošnje za obravnave, ki so razpisane v ponedeljek, je potrebno oddati v petek do 11. ure, za obravnave, ki so razpisane ob torkih, pa v petek do 16. ure.

Sodniki, ki vodijo postopke, snemanje dopustijo v obsegu, ki je potreben za pravilno obveščanje javnosti in na način, ki najmanj ovira potek postopka. Snemanje ali fotografiranje lahko poteka s prostora, ki ga za to določi sodnik, ki vodi postopek.

V vseh ostalih zadevah (npr. pravdnih, gospodarskih…) dovoljenje predsednika Vrhovnega sodišča, kot je zahtevano v kazenskih zadevah, ni potrebno. Zaradi prostorskih in tehničnih omejitev pa je tudi v teh zadevah potrebna predhodna prijava zainteresiranih medijev dva delovna dneva pred glavno obravnavo. Novinarji in mediji lahko prijavijo svojo prisotnost na glavni obravnavi za potrebe izvajanja 1. odstavka 17. člena Sodnega reda oziroma podajo prošnjo za dovolitev snemanja celotne obravnave po 2. odstavku 17. člena Sodnega reda preko spodnjega obrazca. O dovoljenjih za snemanje celotne glavne obravnave v tovrstnih zadevah odločajo predsedniki posameznih sodišč.

Vrhovno sodišče je skladno z 10. členom Sodnega reda pripravilo sistem akreditacije novinarjev, v okviru katerega so določeni tudi natančnejši pogoji za pridobitev in odvzem akreditacije, s tem pa tudi za izvajanje pravic iz drugih določb glede zagotavljanja javnosti.

Novinarji in mediji morajo pri svojem delu upoštevati navodila sodnikov ter spoštovati osebnostne in druge pravice strank in drugih udeležencev v postopkih.

V primeru ravnanj, ki so v nasprotju s pravili, določenimi v izdanih dovoljenjih za snemanje, Pogoji za akreditacijo, splošnimi pravili Sodnega reda ali Hišnega reda ali drugo zakonodajo, bo Vrhovno sodišče pretehtalo veljavnost že izdanih dovoljenj mediju oziroma prejemniku dovoljenja, kot tudi utemeljenost izdajanja nadaljnjih dovoljenj za določeno časovno obdobje.

Od 15. avgusta 2017 se lahko na snemanje glavnih obravnav prijavijo le tisti, ki jim je Vrhovno sodišče izdalo akreditacijsko številko. Prošnjo za pridobitev akreditacije oddate tako, da izpolnite spletni obrazec:.

Oddaj prošnjo za pridobitev akreditacijske številke
snemanje in fotografiranje neposredno pred pričetkom javne glavne obravnave in ob ustni razglasitvi odločitve
snemanje celotne glavne obravnaveOPOZORILO: Če je bila vaša prošnja uspešno poslana, boste v nekaj minutah na e-naslov, ki ste ga navedli v prošnji, prejeli potrdilo. Za vsa vprašanja se lahko obrnete na Službo za odnose z javnostmi, tel: 01 366 42 71
Dokazovati mora tožnik.
Petitori incumbit probatio.