zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Vrhovnega sodišča

Funkcijo predsednika Vrhovnega sodišča opravlja mag. Damijan Florjančič, vrhovni sodnik svetnik.

 

mag. Damijan Florjančič, vrhovni sodnik svetnik, predsednik sodišča

Mag. Damijan Florjančič je diplomiral leta 1978 na Pravni fakulteti v Ljubljani. V letu 1981 je opravil pravniški državni izpit, v letu 2005 pa končal znanstveni magisterij s področja kazenskega sodstva  na Pravni fakulteti v Ljubljani. 

Svojo poklicno pot je začel na sežanski občinski upravi, zatem pa je kot pripravnik delal na Višjem sodišču v Kopru. Med leti 1981 in 1986 je opravljal funkcijo namestnika oz. kasneje vodje Temeljnega javnega tožilstva v Kopru na enoti v Sežani. Leta 1986 je začel svojo sodniško kariero na Temeljnem sodišču v Kopru, kasneje je eno leto tudi vodil enoto v Sežani. Od leta 1994 do 2001 je bil predsednik Temeljnega oziroma kasneje Okrožnega sodišča v Kopru. Nato je bil imenovan za višjega sodnika in je do leta 2006 sodil na Višjem sodišču v Kopru.

Svojo poklicno pot je nadaljeval na Ministrstvu za pravosodje, kjer je predsedoval delovni skupini za materialno kazensko pravo – DROIPEN ter bil sopredsednik delovne skupine za procesno kazensko pravo – COPEN pri Svetu EU med predsedovanjem Slovenije. Leta 2008 je postal direktor Centra za izobraževanje v pravosodju. Od 2003 do 2014 je bil tudi predsednik kazenske sekcije sodniškega društva.

Leta 2010 je bil imenovan za vrhovnega sodnika na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, za predsednika Vrhovnega sodišča pa izvoljen februarja 2017.

Govori angleško in italijansko.Mag. Damijan Florjančič graduated from the University of Ljubljana Faculty of Law in 1978. In 1981 he passed the legal state exam and in 2005 he obtained his master's degree at the Ljubljana Faculty of Law with a thesis on criminal justice.

He started his professional career at the Municipal Administration of the Municipality of Sežana and continued as an intern at the Higher Court in Koper. In the period 1981-1986 he was Deputy and later Head of the Basic Public Prosecutor's Office in Koper, Unit of Sežana.

In 1986 he was elected judge at the Basic Court in Koper (later District Court in Koper), and was appointed Head of its Sežana Unit for one year. In 1994 he was appointed president of the District Court in Koper and held this office until his appointment as higher judge at the Higher Court in Koper in 2001, where he worked until 2006. He continued his professional career as a judge seconded to the Ministry of Justice and was appointed director of Judicial Training Centre in 2008. In the period 2003 - 2014 he was president of the criminal section of the Slovenian Association of Judges.

In 2010 he became a Supreme Court judge at the Supreme Court of the Republic of Slovenia and was appointed president of the Supreme Court in February 2017.


 

Breme dokazovanja leži na tožniku.
Actori incumbit onus probandi.