zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Vrhovno sodišče za presojo ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi

datum: 25.09.2019
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče RS se je pridružilo pobudi za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti in ustavni pritožbi glede prvega člena zakona o parlamentarni preiskavi, povezani z odreditvijo parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona zoper Franca Kanglerja.

Vrhovno sodišče se je pobudi, ki jo je v imenu Vrhovnega državnega tožilstva RS na Ustavno sodišče vložil generalni državni tožilec Drago Šketa, pridružilo zaradi nedopustnega posega zakonodajne veje oblasti v ustavni načeli delitve oblasti in neodvisnosti sodstva. Do nedopustnega posega je po oceni predsednika Vrhovnega sodišča mag. Damijana Florjančiča prišlo z odreditvijo že omenjene parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi političnega in kazenskega pregona zoper nekdanjega župana Mestne občine Maribor in člana Državnega sveta Republike Slovenije Franca Kanglerja in drugih.

Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti

 

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Stroga pravičnost je boljša od popustljivosti.
Dura iustitia gratir est veniae.