zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsedniki vrhovnih sodišč Evropske unije opozarjajo na nespoštovanje vrednot Unije

datum: 23.09.2019
vir: Vrhovno sodišče

V petek, 20. septembra 2019, je mreža predsednikov vrhovnih sodišč Evropske unije, katere član je tudi predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič, v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen izrazila zaskrbljenost zaradi ogroženosti skupnega pravnega okvirja v EU.

Predsedniki vrhovnih sodišče Evropske unije so izpostavili trend nekaterih držav članic, ki sistematično spodkopavajo temeljne vrednote, na katerih temelji Evropska unija. Še posebej je ogrožena neodvisnost sodstva, saj te države članice ne spoštujejo ločevanja med vejami oblasti in uporabljajo sodstvo v prvi vrsti kot orodje izvršilne veje oblasti. Rušenje neodvisnosti sodstva bo imelo resne posledice za državljane vseh članic, so opozorili, prav tako bodo ogrožena gospodarska vlaganja. Dodatno bo rušenje neodvisnosti škodovalo medsebojnem zaupanju med članicami, ki pa je izjemnega pomena za skupen boj proti organiziranemu kriminalu znotraj Evropske unije.

Če sodstvo postane orodje v rokah vlad, ne bo več zmoglo učinkovito varovati pravic državljanov, ne bo zmoglo zaščititi tako notranjih kot zunanjih vlaganj, zakonodaje Evropske unije pa ne bo možno učinkovito uporabljati, so izpostavili v pismu. Posledično takšno sodstvo ne bo več zaupanja vredno. Brez neodvisnega sodstva pa Evropska unija kot prostor demokracije in vladavine prava ne bo mogla več obstajati.

Pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen

Dobrim škoduje, kdor prizanaša slabim. Seneka.
Bonis nocet, qui malis parcet.