zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Na mednarodnem seminarju programa HELP o družinskem pravu in človekovih pravicah

datum: 17.09.2019
vir: Vrhovno sodišče

V Ljubljani se bo danes zaključil dvodnevni mednarodni seminar programa HELP Sveta Evrope na temo družinskega prava in človekovih pravic, na katerem se je zbralo okoli 90 udeležencev iz Slovenije, Bolgarije, Francije, Grčije, Hrvaške, Litve, Poljske, Portugalske, Romunije in Španije. Ob včerajšnji otvoritvi dogodka je zbrane nagovoril podpredsednik Vrhovnega sodišča RS dr. Miodrag Đorđević, sicer že od leta 2015 predstavnik Slovenije za program HELP, s katerim se podpira izobraževanje pravnih strokovnjakov o človekovih pravicah.

"Neodvisnost sodstva je soodvisna od integritete sodstva. Skupaj z njegovo neodvisnostjo in nepristranskostjo je predpogoj za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, za udejanjenje vladavine prava in spoštovanje pravne države. Zato je pomembno okrepiti poklicne veščine in znanje sodnikov. Stalno izobraževanje in usposabljanje je namreč temeljni sodnikov poklicni standard in merilo njegovega odnosa do sodniškega poslanstva. Stalno izobraževanje sodnikov ni le pravica sodnikov, temveč tudi naša dolžnost in pravica državljanov. Strokovno znanje in kakovostne sodne odločbe so namreč tisto, kar krepi integriteto sodnika, sodstva in s tem pravne države." je v pozdravnem nagovoru izpostavil dr. Đorđević in dodal, da je v tem kontekstu pomembno zavedanje o pomenu in spoštovanju človekovih pravic, kar zadeva sodišča, pa je pomembno njihovo upoštevanje že od začetka sojenja na prvi stopnji. Ob tem je spomnil tudi na pomen Bruseljske deklaracije, iz katere izhaja, da naj države podpisnice na nacionalni ravni okrepijo prizadevanja za izobraževanje sodnikov, tožilcev in odvetnikov o Evropski konvenciji o človekovih pravicah (EKČP).

Poleg dr. Đorđevića se mednarodnega seminarja, ki poteka v ljubljanskem hotelu Slon, med slovenskimi sodniki udeležujeta tudi vrhovna sodnica dr. Mateja Končina Peternel in višja sodnica Maša Butenko, ki bo vodila e-tečaj, ki bo potekal v nadaljevanju.

Evropski program za izobraževanje o človekovih pravicah za pravne strokovnjake (HELP) podpira države članice Sveta Evrope pri izvajanju EKČP, saj je namenjen krepitvi zmožnosti sodnikov, odvetnikov in tožilcev v vseh 47 državah članicah, da uporabljajo EKČP pri vsakodnevnem delu. Gre za kolegialno evropsko omrežje za izobraževanje o človekovih pravicah, ki zbira dobre prakse, nudi nasvete in sprejema načrt razvoja s prednostnimi področji, ki jih je treba razviti v učnih načrtih in gradivih HELP. Mrežo HELP sicer sestavljajo predstavniki nacionalnih institucij za usposabljanje omenjenih pravnih strokovnjakov.

Tokratni mednarodni seminar v Ljubljani so pripravili na Centru za izobraževanje v pravosodju, ki deluje pod okriljem Ministrstva za pravosodje. To je že tretji tovrsten dogodek v Sloveniji, pred tremi leti je namreč v Portorožu potekal seminar o pravicah delavcev, lani spomladi pa so pravni strokovnjaki prav tako v Ljubljani razpravljali o nasilju nad ženskami in družinskem nasilju.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

 

Argumentov ne gre šteti, vendar jih je treba tehtati.
Argumenta non sunt numeranda, sed ponderanda.