zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Evropska mreža sodnih svetov sprejela Bratislavski manifest

datum: 10.07.2019
vir: Vrhovno sodišče

Vrhovno sodišče RS pozdravlja aktivnosti Evropske mreže sodnih svetov (ENCJ), ki je na junijski generalni skupščini v Bratislavi sprejela t.i. Bratislavski manifest, s katerim poziva evropske institucije, še posebej pa Evropsko komisijo, naj pri državah članicah vzpodbujajo nadaljnje finančne investicije v njihove sodne sisteme ter zagotovijo, da bodo države članice sodne sisteme vključevale v svoje reformne in posodobitvene načrte.

Na omenjeno problematiko je sicer že večkrat opozorilo tudi Vrhovno sodišče, predvsem v smislu, da se sredstva, ki jih za delovanje slovenskega sodnega sistema namenja Vlada Republike Slovenije, ne bi smela zmanjševati. Od tega je namreč odvisno tako učinkovito delovanje sodstva kot posledično tudi uspešno delovanje pravne države.

V zvezi s tem je Vrhovno sodišče že večkrat opozorilo na nujno zagotovitev ustreznih pogojev dela. Izpostavljeni so bili predvsem neustrezni prostorski pogoji, ki pestijo zlasti ljubljanska sodišča, kot tudi neustrezni finančni pogoji. Trenutna višina plač slovenskih sodnikov, ki je nespremenjena že od leta 2012, denimo predstavlja resno oviro za zaposlovanje najboljših pravnih strokovnjakov na sodniških mestih. Tudi sicer pa Slovenija na področju sodniških plač negativno odstopa od evropskega povprečja.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Naj se sliši tudi druga plat. Marcijan.
Audiatur et altera pars.