zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

Predsednik Florjančič na konferenci predsednikov vrhovnih sodišč

datum: 04.06.2019
vir: Vrhovno sodišče

Predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič se je pretekli teden v Bratislavi udeležil 9. konference predsednikov vrhovnih sodišč srednje in vzhodne Evrope. Tovrstne konference potekajo od leta 2011, in sicer pod okriljem CEELI Instituta (Central and Eastern European Law Initiative Institute) s sedežem v Pragi. Temeljno poslanstvo te organizacije je krepitev načel pravne države, v tem okviru še posebej temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter krepitev neodvisnega sodstva in sodniške integritete.

Udeleženci tokratne konference, ki jo je pripravilo Vrhovno sodišče Slovaške, so se zbrali v doslej največjem številu. Vse od predsednikov vrhovnih sodišč nekaterih držav jugovzhodne Evrope (Bolgarija, Albanija, Kosovo, Makedonija), do baltskih držav (Estonija, Latvija , Litva) in držav vzhodne Evrope (na primer Azerbajdžana, Gruzije, Rusije), ter seveda vseh držav srednje Evrope (Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska).

Udeleženci konference so obravnavali različna področja delovanja sodstva, od prizadevanj za naklonjeno javno mnenje v sodobnem medijskem svetu, vloge vrhovnih sodišč pri enotni sodni praksi, vloge sodišč pri uveljavljanju človekovih pravic, postopek imenovanja sodnikov, pa do učinkovitih disciplinskih sistemov. V okviru teh tem je bilo zanimivo soočenje stališč, ki so jih predstavili ne le sodniki evropskih držav, temveč tudi dva sodnika iz ZDA. Različne ukrepe pri razvoju in nadaljnji krepitvi neodvisnega sodnega sistema v Rusiji pa je predstavil podpredsednik Vrhovnega sodišča Rusije.

Ob vsej raznolikosti ureditev sodnih sistemov v celotni paleti udeleženih držav je bilo mogoče prepoznati predvsem skupno, temeljno prizadevanje za iskanje najbolj učinkovitih poti in možnosti za dejansko vzpostavljanje neodvisnega sodstva. S tem je bilo povezano tudi skupno prepričanje o koristnosti nadaljnjih srečanj predsednikov vrhovnih sodišč, na katerih bo mogoče še naprej izmenjavati dobre izkušnje in iskati najboljše možne rešitve za vzpostavljanje sodnih sistemov, ki bodo imeli moč in možnost zagotavljati krepitev načel pravne države.

V tem pogledu je bilo za Slovenijo in njeno sodstvo izraženo pomembno priznanje s predlogom, da bi Vrhovno sodišče RS tovrstno konferenco pripravilo čez dve leti.

 


To sporočilo za javnost je informativne narave in s svojo vsebino ne zavezuje sodišča.

Vsak se lahko odpove svoji pravici.
Quisque potest renuntiare iuri suo.